Зріс тариф на неонатальну допомогу за Програмою медгарантій

28 Квітня 2021, 14:31
1159

У Програмі медичних гарантій-2021 Національна служба здоров’я України посилила вимоги до цієї пріоритетної послуги.

Якісна неонатальна допомога знижує рівень дитячої смертності, яка в Україні є однією з найвищих серед країн Європи. Із впровадженням в Україні Програми медичних гарантій кожне немовля, яке народилося передчасно або зі складною неонатальною патологією, отримує медичну допомогу у повному обсязі за відповідним пакетом послуг.  Ця допомога визначена пріоритетною послугою. Вона є безоплатною, а тому істотно знижує фінансове навантаження на родину, повідомляють у пресслужбі НСЗУ. 

У Програмі медичних гарантій-2021 Національна служба здоров’я України посилила вимоги до цієї пріоритетної послуги. Адже оплату за неї заклади отримують за підвищеним тарифом і за кожен пролікований випадок.

З квітня 2021 року НСЗУ ввела  підвищувальний коефіцієнт за інтегрованість послуг для закладів, в яких можуть одночасно надавати допомогу при пологах та допомогу новонародженим у складних неонатальних випадках. Такі заклади отримають більше грошей. Крім того, запровадили підвищувальний коефіцієнт за наявність в закладі неонатологічної бригади невідкладної медичної допомоги та інтенсивної терапії, яка забезпечує транспортування передчасно народжених дітей.

Відтак тариф за пакетом неонатальної допомоги є одним з найвищих у Програмі медичних гарантій цього року.  Оплата за цю послугу зростає до 135 тис. грн за умови, що в закладі функціонує виїзна неонатальна бригада.

За надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла до 1500 грамів медичний заклад отримує 113 725 гривень. А за надання медичної допомоги новонародженим з масою тіла 1500 грамів і більше – понад 25 тисяч гривень.

На пакет «Медична допомога у складних неонатальних випадках» свої пропозиції подали 110 закладів. 107 з них мають підтверджені пропозиції і незабаром укладуть договір з Національною службою здоров’я.

З квітня 2020 року по березень 2021 за цей вид допомоги НСЗУ виплатила медичним закладам 1 мільярд 221 мільйон гривень.

До безоплатного пакета допомоги у складних неонатальних випадках входить, зокрема, інтенсивна терапія та виходжування новонароджених, цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, респіраторна підтримка, лабораторні та інструментальні дослідження; повний їх перелік є у файлі специфікації до цього пакет послуг на сайті НСЗУ тощо. До тарифу включені ліки, які входять у Національний перелік лікарських засобів, та  вартість медичних виробів та витратних матеріалів.

Також у пакет неонатальної допомоги входить забезпечення розчинами для парентерального харчування та спеціальними сумішами для ентерального харчування немовлят, надання психологічної підтримки батькам та забезпечення сприятливого сенсорного оточення для дитини та сімейно орієнтований догляд.

Читайте також:  Держава виділила понад один мільярд гривень на інсулін для хворих на діабет

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром