У Ковелі медики провели пересадку серця та двох нирок

26 Лютого 2021, 14:18
2032

У Ковелі медики пересадили серце і дві нирки, печінку забрали у Київ.

Про це повідомила засновниця громадської організації IDonor: Всеукраїнська платформа донорства Ірина Заславець на власній сторінці у мережі фейсбук.

Доноркою стала 44-річна жінка, яка померла через повторний інсульт. Після того, як консиліум лікарів констатував смерть мозку, донька і зять погодилися на донорство.

Хто отримав органи?

Одна нирка дісталася 24-річній дівчині з Маневиччини. Вона сирота, має 5-річну донечку. Відколи чотири роки тому відмовили нирки, перебувала на діалізі. Її нова нирка запрацювала просто на операційному столі. Пересаджувати її місцевим лікарям допомагав трансплантолог НІХТ ім.Шалімова Владислав Закордонець.

Другу нирку отримав 52-річний чоловік з Бердичева. Він мав хронічну хворобу нирок і останні дев’ять місяців перебував на замісній нирковій терапії.

Нове серце забилося в грудях чоловіка з Турійського району. Він кілька років хворів на дилятаційну кардіоміопатію – серце уже не могло перекачувати кров, воно було збільшене в кілька разів. Пересаджувати його місцевим лікарям допомагала команда Національного Інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова на чолі з кардіохірургом Артуром Габрієляном.

Печінку забрали до Києва, в НІХТ ім.Шалімова. Пересаджувати її розпочали зранку. Наразі все ще триває. Орган пересаджує команда під керівництвом Олександра Гриненка. Це уже четверта в Україні трансплантація печінки за цей місяць: Львів, Київ, Запоріжжя.

Цього року уже пересадили три серця, а ще – 17 нирок, вісім із яких – посмертно.

Вперше за багато останніх років кількість посмертних трансплантацій переважає над родинними – 15 із 24.

Читайте також: В Україні виявили 8 003 нових хворих на коронавірус




Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром