Луцьку районну «первинку» приєднали до Ківерцівської: що зміниться

19 Лютого 2021, 17:07
Олесь Марищук, директор Ківерцівського ПМД 835
Олесь Марищук, директор Ківерцівського ПМД

У Волинській облдержадміністрації провели робочу нараду щодо приєднання Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги до Ківерцівського центру первинної медичної допомоги.

Нарада відбулася 18 лютого. На сесії Луцької районної ради прийняли рішення передати Луцький ПМСД на баланс Ківерцівської громади. Таке рішення викликало хвилю обурення серед представників громад. Тож у четвер, 18 лютого, скликали робочу нараду, на якій все ж вдалося дійти згоди.

Голова Торчинської громади Юрій Кревський розповів, що насправді проблему перебільшили і передача районної «первинки» ніяк не вплине на надання допомоги громадянам.

«Ми розуміємо ситуацію фахово, не робимо шоу з цього. В принципі ми сьогодні розуміємо, що для людей нічого не зміниться. Так, є деякі моменти, які треба узгодити. Нам важливо, щоб відродилися ФАПи, які певний час були закриті. Загалом, все лишається так, як є. Ми робимо все можливе, щоб мінімізувати поїздки для людей», – розповів голова.

Юрій Кревський
Юрій Кревський

Директор Ківерцівського ПМСД Олесь Марищук, до якого приєднали Луцьку первинку пояснив, що цей процес передбачає укрупнення установи. Тобто до «первинки» приєднають також амбулаторії та мережу ФАПів, що дозволить краще зрозуміти скільки є лікарів, персоналу, зробити економічні розрахунки.

«Ми будемо конкретніше знайомитися і робити нормальну оптимальну мережу для того, щоб пацієнти не відчули якихось критичних змін. В амбулаторіях нічого не зміниться, лікарі як працювали на місцях, так і працюватимуть. Єдине, що центр адміністрування буде в Ківерцях. Всі необхідні довідки можна буде отримати в амбулаторіях групової практики, де працює два і більше лікарів», – зазначив директор.

Також розповіли, що юридичну особу Луцький районний центр первинної медико-санітарної допомоги ліквідують і відповідно ліквідують адміністрацію. Через те, що центр керування перенесуть у Ківерці, Ківерцівська громада зможе збільшити дохід за рахунок податків працівників. 

Голова Луцької районної ради Олександр Омельчук додав, що нараду скликали, щоб зняти соціальну напругу, яка виникла у зв'язку з приєднанням «первинки».

«Всі питання були зняті, оскільки буде ущільнюватися адміністративний відділ Луцької районної ПМСД. Тобто, якщо був генеральний директор – стане старший лікар. І зарплати буде не 180 тисяч гривень, а 15-17 тисяч гривень», – пояснив голова райради.

Він теж запевнив, що людям не доведеться нікуди їздити, а всі довідки можна буде отримати в амбулаторіях. 

Скандал із заробітними платами в Луцькій районній ПМСД, за словами голови, набув всеукраїнського масштабу. Тому з ініціативи міністра охорони здоров'я проведуть аудит усіх «первинок» в Україні.

Читайте також: Онкогематологія: проблеми діагностики та лікування. ПОДКАСТ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром