У Волинському обласному фтизіопульмонологічному центрі створили опікунську раду

10 Лютого 2021, 12:20
1827

В обласному фтизіопульмонологічному медичному центрі  з ініціативи директора закладу Івана Нискогуза створили опікунську раду.

Громадський консультативно-дорадчий орган покликаний підвищити ефективність роботи медзакладу, сприяти поширенню інформації  про його роботу та лікування туберкульозу в області, здійснювати громадський нагляд за використанням коштів та сприяти залученню благодійної допомоги з джерел, дозволених законодавством України.

Головою опікунської ради на першому її засіданні обрали голову Волинської обласної ради Григорія Недопада, заступницею – завідувачку терапевтичного відділення №1 фтизіопульмонологічного центну Ірину Дудко. Також до складу ради увійшли Луцький міський голова Ігор Поліщук, заступниця голови постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони материнства та дитинства обласної ради Любов Серба, лікар-пульмонолог Олег Яковенко, священик ПЦУ Андрій Мовчанюк, заступник голови правління БО «Мережа 100% життя. Рівне» Євген Баборикін, керівниця обласної організації Товариства Червоного Хреста України Валентина Пришко, адвокат Іван Пікун, журналістка Лариса Андрійчук та секретарка обласного фтизіопульмонологічного медичного центру Яна Мазунова. Опікунська рада цієї медустанови стала першою в області.

На першому засіданні директор центру Іван Нискогуз розповів про зміну системи надання медичної допомоги хворим на туберкульоз, реорганізацію медзакладу та ситуацію із захворюваністю на туберкульоз в області. 

«До поширення стійких форм туберкульозу призвела радянська система лікування туберкульозу, коли пацієнти тривало перебували на стаціонарному лікуванні. Зараз у нас інші підходи, пацієнтоорієнтовані, коли лікування переважно відбувається переважно амбулаторно, а в стаціонарі пацієнти лікуються лише за показами. На сьогодні в стаціонарі у нас лікується 84 пацієнта, але ми можемо їм забезпечити нормальне харчування, лікування. Щоправда, для цього необхідне повноцінне фінансування від НСЗУ за відповідним пакетом, адже у 2020-му фтизіопульмонологічний центр був значно недофінансований і довелося, щоб таки отримати ці кошти, вдаватися мало не до протестних акцій. Зрештою, центр дофінансували.

Ми змогли у минулому році виплатити зарплати, крім цього провели оптимізацію, провели реорганізацію, купили рентген-апарат за 6 мільйонів грн, відеобронхоскоп, УЗД-апарат. Також наш заклад повністю відповідає вимогами доступності.

Впродовж декількох років захворюваність на туберкульоз в області знижується. Протягом 2020-го року на всі форми туберкульозу (враховуючи нові випадки та рецидиви) на Волині захворіло 499 осіб. У 2019-му -  664. Найбільше хворих виявлено у Рожищенському, Шацькому та Ковельському районах. З 2015-го року суттєво знизилася смертність від туберкульозу – на майже 50%. Однак слід зауважити, що епідемія COVID-19 значно вплинула на виявлення туберкульозу, тож у 2021-му році можливе зростання кількості хворих».

Лариса АНДРІЙЧУК



Читайте також: На Волині виявили 111 нових хворих на коронавірус, двоє людей померли

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром