Як знизити ризик розвитку раку: 12 порад від луцьких медиків

05 Лютого 2021, 16:26
Щорічно 4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку 674
Щорічно 4 лютого відзначають Всесвітній день боротьби проти раку

Лікарі переконують, що привертаючи увагу до запобігання, виявлення та лікування  онкозахворювання, можна домогтися гарних результатів  і навіть повного одужання.

Як знизити ризик розвитку хвороби, розповіли на сайті  управління охорони здоров’я Луцької міської ради. 

Як повідомляють медики, основними чинниками ризику розвитку онкологічних захворювань є також вживання тютюну, алкоголю, нездорове харчування, хронічний стрес, інфекції, у тому числі викликані вірусами гепатиту B або C і деякими типами вірусу папіломи людини, і навіть вік людини. Вживання тютюну є найзначнішою окремою причиною раку, якій можна запобігти — понад 20% смертей від раку пов’язані з вживанням тютюну.

Одна п’ята частина всіх ракових захворювань у світі розвивається в результаті хронічної інфекції. Так, наприклад, вірус папіломи людини (ВПЛ) викликає рак шийки матки, а вірус гепатиту B — рак печінки.

За словами медиків, в Україні щороку понад 160 тисяч жителів дізнаються, що вони – онкохворі. Злоякісні новоутворення уражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку, при цьому шанс захворіти істотно збільшується після 50-річного віку. Онкологічна захворюваність стабільно зростає на 2,6-3% на рік.

Лікарі запевняють, що виникненню 43% ракових захворювань можна було б запобігти, дотримуючись елементарних норм здорової поведінки: відмови від куріння, фізичної активності, збалансованого та здорового харчування. Важлива і своєчасна вакцинація проти вірусів, які викликають рак печінки і шийки матки. Радять утриматися від тривалого перебування на сонці та в солярії. Необхідна своєчасна діагностика і увага до власного здоров’я.

12  способів, знизити ризик розвитку раку

  1. Не куріть. Не вживайте ніяких видів тютюнової продукції.Зробіть свій будинок вільним від тютюнового диму.
  2. Сприяйте створенню бездимного середовища на своєму робочому місці.
  3. Підтримуйте нормальну вагу тіла.
  4. Будьте фізично активними у повсякденному житті.
  5. Обмежте кількість часу, який ви проводите сидячи.
  6. Дотримуйтесь здорового раціону: вживайте в їжу велику кількість цільних злаків, бобових, овочів і фруктів.
  7. Обмежте вживання висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру) і уникайте вживання підсолоджених напоїв.
  8. Уникайте вживання в їжу м’ясної продукції, підданої технологічній обробці і продуктів з високим вмістом солі.
  9. Якщо ви вживаєте алкогольні напої, обмежте їх споживання. Повна відмова від вживання алкоголю може запобігти розвитку раку.
  10. Уникайте надмірного впливу сонячних променів, особливо на дітей. Використовуйте засоби захисту від сонячних променів.
  11. Не користуйтеся соляріями.
  12. З’ясуйте, чи не піддаєтеся ви впливу радіації внаслідок високого рівня природного опромінення радоном в житловому приміщенні. Проведіть заходи зі зниження високого рівня радону.

Поради для жінок

Годуйте свою дитину грудним молоком, якщо у вас є така можливість. Грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку у матері.

Обмежте використання гормональної терапії, що підвищує ризик розвитку деяких видів раку.

Подбайте про те, щоб ваші діти пройшли вакцинацію проти гепатиту В (для новонароджених), вірусу папіломи людини (для дівчаток). 

Скористайтеся послугами організованих програм скринінгу на рак:

– Рак прямої кишки (чоловіки та жінки в оглядових кабінетах поліклінік).

– Рак грудей (жінки).

– Рак шийки матки (жінки).

Таким чином, зазначають лікарі, якщо вести здоровий спосіб життя і грамотно проводити профілактику раку, ризик розвитку хвороби можна значно знизити, а лікування на початкових стадіях дасть хороші результати. 

Читайте також:  На Волині знизився рівень онкологічних захворювань

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024