Домашні пологи – небезпечні: ризики для матері та дитини

28 Січня 2021, 17:00
1718

Ввечері 23 січня у Рівному після домашніх пологів із «духовною акушеркою» померла 34-річна жінка. Породіллю доставили до пологового будинку з масивною крововтратою, врятувати їй життя не вдалося. 

Для жінки це були другі пологи, під час вагітності вона не перебувала на обліку в гінеколога. На щастя, новонароджений малюк почувається добре.

З огляду на цю ситуацію, журналісти видання Район.Медицина вирішилися розібратися, чому жінки обирають народжувати вдома та в чому небезпека таких пологів. –

«Домашні пологи» є легалізованими в багатьох країнах. Зокрема, Великій Британії, Канаді, США, Австралії... В Україні такого поняття офіційно не існує.Втім, немає й чіткої заборони... Втім, стан наразі стан медичної системи робить такі пологи занадто ризикованими.

Як повідомляє «Українська правда. Життя», одна з основних причин, чому жінки наважуються народжувати дитину вдома – вони хочуть природного процесу, без зайвих втручань, в комфортній для себе обстановці. Хтось вже зіштовхнувся з акушерським насиллям і боїться втручання лікарів у процес пологів. Хтось повівся на красиві відео в YouTube та Instagram.

Аналіз 680 000 випадків домашніх пологів у 2008 році виявив, що для здорових жінок, які не мають ускладнень вагітності, вони так само безпечні, як і пологи у лікарні. А от з дитячою смертністю все не так оптимістично: вона на 20% перевищувала смертність в лікарні через раптові ускладнення. 

Більш свіже дослідження, проведене у США та опубліковане у 2020 році, показало, що навіть з кваліфікованою акушеркою смертність немовлят в домашніх пологах в 4 рази вище, ніж у лікарні.

Національна служба здоров'я Великої Британії (NHS) попереджає, що для жінок, які народжують вперше, домашні пологи дещо підвищують ризики для дитини, як, наприклад, смерть та ускладнення, які потім вплинуть на якість життя дитини. Якщо в пологовому такий показник 5 на 1000 пологів, то вдома – 9 на 1000.

Лікарі додають, що навіть при нормальному перебігу вагітності, далеко не завжди можна спрогнозувати перебіг пологів. Існує чимало ризиків як для матері, так і для дитини: під час проходження пологовими шляхами, маля може схопити пуповину руками і задихнутися, отримати параліч Ерба, жінки ризикують зіштовхнутися з матковою кровотечею, в таких ситуаціях її життя вимірюється хвилинами. 

Читайте також: Нацслужба здоров'я не контрактуватиме лікарні, які не відповідають вимогам інклюзивності

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024