Чи можна пити каву жінкам, які годують грудьми

02 Січня 2021, 17:47
12821

Чи можна пити каву жінкам, які перебувають на грудному вигодовуванні та як це може позначитись на дитині, розповіла лікарка-педіатриня Анастасія Бикова-Шелевицька.

Інформацію вона розмістила на своїй facebook-сторінці.

Лікарка повідомляє, що мамам, які на грудному вигодовуванні, пити каву можна, але не багато.

«Більшість джерел і досліджень сходяться на тому, що безпечна доза кофеїну це 300-500 мг на день. Австралійська асоціація грудного вигодовування пропонує варіант до 200 мг. Американська академія педіатрії до 300 мг. Якщо чітко вираховувати дозу щоразу в міліграмах, то і кави не захочеться, тому ми оперувати будемо чашками. Але знаємо ж, що кава різна буває. Це приблизно 2-3 чашки кави. В одній порції 250 мл десь 95-165 мг кофеїну, в склянці чорного чаю 25-50 мг. До речі, мами які палять, підсилюють вплив кофеїну», – пише Анастасія Бикова-Шелевицька.

Кофеїн є не тільки в каві, але й в чаї, шоколаді, матчі, колі чи пепсі, енергетиках і т.д. На це теж варто зважати, якщо захопились занадто.

Якщо буде «передоз» малюк може бути неспокійним, погано спати. Діти, які народились передчасно можуть бути більш чутливими до кофеїну, тому слідкуйте за реакцією.

Чим менша дитина, тим вона більш чутлива до кофеїну. Зазвичай вже у віці 3-5 місяців ця чутливість значно знижується.

«Якщо ви бачили, що ваш малюк активно раніше реагував на каву і ви її забрали, пізніше можете спробувати знов. Найвища концентрація кофеїну в молоці буде через 1-2 години після випитого напою. То може варто перестрахуватись? Якщо ваш малюк погано спить, занепокоєний і це часто збігається з кавуванням, то можете пробувати забрати з раціону, а пізніше поступово повернути. Ще важливо не обмежувати різко споживання, а просто поступово зменшувати об'єми та міцність напоїв. І не забувайте про можливі збіг в часі. Може, дитину турбували малюкові коліки, а ви грішите на каву», – зауважує педіатриня.

Додає, що малюки, чиї мами пили каву під час вагітності, зазвичай краще реагують на кофеїн після народження.

«Висновок простий. Каву боятись не треба, але не налягати та варто звертати увагу на поведінку малюка. Вийти на каву в кав'ярню на першому поверсі будинку, поки з малюком тато – чудова ідея для невеличкого розвантаження», – підсумувала лікарка.

Читайте також: Як і коли дитина має отримати перше щеплення проти туберкульозу 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром