Експерти спростували фейк, що коронавірус нежиттєздатний на поверхнях

27 Жовтня 2020, 17:39
1539

У мережі активно поширюють інформацію, що коронавірус на поверхнях нежиттєздатний — він передається тільки через дихання від зараженої людини.

Насправді це фейк, його спростували на сторінці По той бік новин у мережі.

Інформація про тривалість «життя» вірусу різниться, але достеменно відомо, що його можна підхопити й через дихання, і через дотики до різних поверхонь, а тоді до слизових оболонок.

Це класичний приклад циклічного фейку. При чому цього разу котиться вже третя хвиля. Ще у квітні поширювали дослівно таку саму інформацію, так само посилалися на дослідження команди німецького вірусолога Hendrik Streeck.

Одного дотику до поверхні, забрудненої вірусом, недостатньо, щоб заразитися. Вірус потрапляє в організм через слизові оболонки, яких ми постійно торкаємося. Коли інфікована людина, чхає або кашляє в повітря, віруси у мікрокраплинах прилипають до поверхні. Якщо потім торкнутися поверхні, а тоді — торкнутися рукою очей, носа чи рота, вірус може потрапити в організм. Щоправда, таким чином заразитися важче, ніж за безпосереднього контакту з хворою людиною.

Точно невідомо, як довго вірус COVID-19 виживає на поверхнях. Науковці припускають, що він поводиться, як і решта коронавірусів. Тобто лишається активним від 2 годин до 9 днів. За іншими даними — від 4 до 72 годин. Час виживання залежить від низки факторів: типу поверхні, температури, вологости та конкретного штаму вірусу.

Серед науковців точаться дискусії, чи можна вважати віруси технічно живими, оскільки вони покладаються на реплікацію клітин-господарів. Тому «життєздатність» — це не обов’язково дослівне значення, радше йдеться про активність вірусу.

Дослідження, на яке посилаються фейкороби, дійсно проводилося групою науковців з Інституту вірусології та дослідження ВІЛ Університету Бонна під керівництвом Hendrik Streeck. Але вивчали вони не стільки передачу вірусу через різні поверхні, а заходи та обмеження, які можуть забезпечити оптимальний захист громадян.

Вченим не вдалося виростити вірус у лабораторії з мазків, взятих з дверних ручок чи туалетів. Тому доказів, що вірус живе на поверхнях у них дійсно немає. Але відсутність доказів — це ще не доказ зворотнього. До того ж дослідження досі нерепрезентативне — воно не опубліковане і не рецензоване іншими науковцями. Докладніше про це ми писали раніше.

В будь-якому випадку мити руки та чистити поверхні, яких часто торкаєтеся — потрібно. Цього не заперечує жоден науковець.

Читайте також: На Волині пацієнтами з COVID-19 зайнято більше половини ліжок

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024