Як наважитися завагітніти після втрати дитини

27 Жовтня 2020, 17:15
2410

Побутує думка, що наступна вагітність після втрати дитини може допомоги батькам справитись з горем.

Детальніше про вагітність після втрати дитини розповіли на сторінці Опіка Ангела.

Батьки після втрати можуть зіткнутись з нетактовними коментарями або запитаннями «Народите ще», «Ви ще молоді», «Чи ти вагітна?», «Коли ви вже завагітнієте?», «Тобі просто треба завагітніти» тощо. Такі запитання та тиск щодо наступної вагітності, хоч і задаються з хороших намірів, можуть травмувати батьків.

Перш за все, варто розуміти, не всім вдається відразу завагітніти. Друге, вагітність після втрати супроводжується цілим спектром непростих емоцій. Якщо пара ще не справилась із горем після втрати, то це лише погіршуватиме непростий емоційний стан. Варто розуміти, що емоції батьків мають право на існування.

Вагітність після втрати може супроводжуватись такими відчуттями:

  • Труднощі у встановленні зв’язку з новою дитиною протягом вагітності;
  • Проблеми з тим, щоб мати позитивний настрій та вірити, що народиться жива і здорова дитина;
  • Відсутність почуття схвильованості або щастя через вагітність;
  • Всепоглинаючий страх;
  • Внутрішні суперечки. Бажання якомога швидше побачити та взяти на руки немовля і страх, що цього разу знову щось піде не так;
  • Почуття «дежа-вю»;
  • Небажання будувати плани;
  • Думки про те, що робити, якщо ця дитина теж помре.

Швидше за все, при наступній вагітності батькам потрібно буде більше уваги та розуміння через попередній досвід втрати.

Хоча народження іншої дитини буде величезним полегшенням, хвилюванням та радістю, болісні спогади про померлу дитину все ще залишаться. Коли батьки триматимуть свою нову дитину на руках, вони зможуть остаточно усвідомити всю непоправність попередньої втрати. Цілуючи та обнімаючи своє новонароджене малятко, вони можуть плакати за дитиною, якої у них вже немає. Це нормально та природньо.

Сумніви щодо здатності піклуватися та навіть полюбити нового малюка не є чимось надзвичайним. Батьки можуть почуватися вразливими, стривоженими та такими, що надають надмірну турботу. Зазвичай, ці почуття є короткочасними, але важливо поговорити про ці тривоги з батьками. Той факт, що у сім’ї померла дитина, не означає, що батьки уникнуть звичайних та нормальних вимог щодо виховання немовляти, що в будь-якому разі складно.

Варто розуміти, що після народження дитини батьки не забудуть дитя, яке померло. Незалежно від того, скільки дітей є у сім'ї та скільки часу минуло, батьки завжди пам’ятатимуть про свою померлу дитину. Поважайте їхні почуття та допоможіть дбайливо зберігати їхні спогади.

Батьки будуть думати, що не мають права жалітись на те, що їм важко дивитися за дитям чи переживати труднощі після пологів і з доглядом за новонародженою дитиною, але як і будь–які інші батьки, вони мають на це право.

Дитина, яка народжується після втрати, у західних культурах називається веселкою. Таке формулювання інколи допомагає батькам справлятися з тривогою. «Після сильної бурі з'являється веселка».

Читайте також: Нацслужба здоров'я законтрактувала 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024