Нацслужба здоров'я законтрактувала 122 медзаклади на надання неонатальної допомоги

26 Жовтня 2020, 13:37
734

В Україні кожне дванадцяте немовля народжується передчасно.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі.

Діти, які народились після 32 тижня вагітності без ускладнень, можуть спостерігатися разом з мамами в післяпологових палатах або вдома. Але ті, хто народжуються до 32 тижня вагітності, мають значні ризики розвитку серйозних ускладнень із диханням, із температурним контролем, із формуванням нервової системи та інших важливих функцій для якісного життя. Тому передчасно народжені діти потребують особливого догляду в умовах стаціонару.

Така медична допомога новонародженим називається неонатальною. Неонатальна медична допомога новонародженим є пріоритетною послугою в Програмі медичних гарантій. Це означає, що лікарня, яка має договір з НСЗУ на надання такої допомоги, отримує кошти за підвищеним тарифом - від 29,6 тисячі гривень до 98,5 тисяч гривень. В залежності від ваги немовля, якому надається медична допомога. Для батьків немовляти така медична допомога є безоплатною.

Немовля може отримати безкоштовно такі послуги:

  • інтенсивна терапія новонароджених та подальше їх виходжування;
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд;
  • респіраторна підтримка;
  • парентеральне харчування;
  • лабораторні та інструментальні дослідження;
  • офтальмологічний та аудіологічний скринінг для вкрай недоношених немовлят;
  • транспортування матері та дитини виїзною неонатальною бригадою;
  • вакцинація згідно з Календарем профілактичних щеплень.

До тарифу належать тільки ліки, які входять у Національний перелік лікарських засобів, та вартість витратних матеріалів. Але дороговартісні препарати для передчасно народжених дітей, які медзаклади отримують додатково централізовано за державними закупівлями, - є також безоплатними для родин поспішайок. Інформація про наявність відповідних ліків в конкретній лікарні має бути розміщена на інформаційній дошці, на офіційному веб-сайті медзакладу, а також на сайті місцевої влади.

Неонатальна медична допомога новонародженим за контрактом з НСЗУ надається у 122 медзакладах України. Серед них 21 перинатальний центр, 3 – центри матері та дитини, 24 пологові будинки, 23 обласні дитячі лікарні.

Читайте також: Під час виборів у Луцькому пологовому будинку народилися троє малюків

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024