Як правильно вимірювати артеріальний тиск

19 Жовтня 2020, 15:51
1930

Вимірювання тиску входить до пакету послуг, які пацієнт може отримати у свого сімейного лікаря.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі.

Щоразу відвідувати амбулаторію лише для того, щоб виміряти тиск не завжди зручно. Багато хто має власний тонометр, але не завжди заглиблюється в питання правильного використання приладу.

Рекомендуємо дотримуватися певних правил:

  • За пів години до вимірювання тиску не можна - курити, вживати каву та інші напої, які містять кофеїн, пити алкоголь, виконувати інтенсивні фізичні вправи.
  • Вимірюйте тиск в затишку, після 5 хвилин відпочинку. Для цього необхідно сісти та спертись на спинку стільця, обидві ноги тримати на підлозі.
  • Для вимірювання тиску потрібно використовувати манжетку відповідного розміру: для більшості людей підходить стандартна (ширина -12-13 см, і довжина - 35 см).
  • Манжетка має бути розміщена на плечі на рівні серця, на 2-3 см вище ліктьового згину, руки мають вільно лежати на столі.
  • Виміряйте тиск щонайменше двічі з інтервалом в одну хвилину та розрахуйте середній показник.

До речі, стежити за тиском потрібно всім, незалежно від віку. Адже на артеріальну гіпертензію хворіють не лише люди старшого віку. Для дорослої здорової людини оптимальним є артеріальний тиск 120/80 мм.рт.ст. При вимірюванні тиску в домашніх умовах приводом для звернення до сімейного лікаря є показник 135/85 мм рт.ст.

Читайте також: Як відрізнити грип від коронавірусу

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024