Коронавірус живе на поверхні телефону 28 днів

12 Жовтня 2020, 16:52
1923

Науковці провели нове дослідження, з'ясували, що коронавірус живе на поверхні вашого телефону 28 днів.

Про це інформують на сайті Української правди.

На таких поверхнях скло, нержавіюча сталь і банкноти коронавірус живе до 28 днів.

В дослідженні йдеться, що предмети вибрані для дослідження найбільш поширені в громадських місцях, таких як лікарняні палати і громадський транспорт, а також те, до чого ми найчастіше торкаємося протягом дня – мобільні телефони та банкомати. Їх протестували при температурі 20°C, 30°C й 40°C.

«Ці результати показують, що SARS-CoV-2 може залишатися живим і заразним протягом більш тривалого часу, ніж це вважалося до цього», – йдеться у дослідженні.

Вчені виявили, що чим більше нагрівали матеріал, тим більше це впливало на термін придатності вірусу.

Дослідження показало, що вірус все ще був активний 28 днів по тому, як був нагрітий до 20°C на склі, пластикових купюрах, нержавіючій сталі, паперових грошах, але водночас лише 9 днів на матеріалах із бавовни. 

Термін перебування вірусу скоротився до 7 днів на нержавіючій сталі, пластикових банкоматах і склі, нагрітому до 30°C і до 3 днів на бавовняній тканині. При 40°C вірус зберігався значно менше, до 48 годин, включаючи всі поверхні, крім бавовни на якій не було ніяких слідів вже після 24 годин. 

Ці результати заперечують висновки попередніх досліджень, тоді вважали, що вірус може жити до 6 днів на поверхнях з нержавіючої сталі або пластику і до 3 днів на банкоматі та склі. 

У квітні вчені зі Школи громадської охорони здоров'я при Університеті Гонконгу заявляли інше, що на медичних масках вірус може «жити» до семи днів. 

Для перевірки живучості SARS-CoV-2 п'ять мікролітрів вірусної культури за допомогою піпетки наносили на різні поверхні при відносній вологості повітря близько 65%.

Так вчені з'ясували, що коронавірус більш стійкий на гладких поверхнях. На cанітарно-гігієнічному папері і серветках його не знаходили вже через три години. З обробленої деревини і тканин, зокрема одягу, вірус зникав на другий день, з банкнот і скла – тільки на четвертий. На зовнішньому шарі медичних масок SARS-CoV-2 міг жити до семи днів. Проте на сьомий день його концентрація становила приблизно 1% від початкового показника. На внутрішньому шарі маски коронавірус залишався активним протягом чотирьох діб.

Тоді як Гарвардська медична школа заявляла, що на пластмасі й нержавіючій сталі коронавірус може перебувати до двох-трьох днів.

«Це справді підкреслює важливість миття рук та дезінфекції, де це можливо, і, безсумнівно, протирання поверхонь, які можуть контактувати з вірусом», – сказав провідний дослідник австралійського дослідження Шейн Рідделл.

Всі експерименти проводились у темряві, щоб усунути вплив ультрафіолету, оскільки дослідження показали, що прямі сонячні промені можуть вбити вірус.

«Отже, в реальному світі результати, швидше за все, будуть коротшими, ніж те, що ми змогли показати», – пояснив чоловік. 

Читайте також: В Україні планують збільшити кількість тестів на COVID-19

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром