Гемофілія – хвороба генетична

04 Жовтня 2020, 15:15
Вадим Шиманський 2068
Вадим Шиманський

Один із 10 хлопчиків народжується із гемофілією.

Про це в ефірі програми «Район здорової людини», яка виходить на радіо СіD fm, розповів заввідділення гематології Волинської обласної клінічної лікарні Вадим Іванович Шиманський.

«По-перше, це може бути вроджена аномалія, коли пацієнт народжується з дефектом, що відповідає за синтез. Жінки хворіють на гемофілію дуже рідко, у Волинській області такого не спостерігалося. Зараз у нас 21 пацієнт, які стоять на обліку. Деколи переносник є мати, у неї немає проявів. Її дочки народжуються здоровими, проте також являються переносниками, а от син може захворіти. Тобто хвороба є генетичною», – зазначив лікар.

За словами Вадима Шиманського, гемофілія також ділиться за формою по важкості. Пацієнти з легкою формою можуть прожити все життя, не знати, що вони хворі і не мати спонтанної кровоточивості. Більшість з важкою чи середньою формами потребують терапії, з якою у нас поки що проблем немає. Один мій пацієнт з важкою формою навіть грає у футбол.

Читайте також: Онкогематологія: проблеми діагностики та лікування. ПОДКАСТ

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром