Як ґаджети впливають на дитяче здоров'я

02 Жовтня 2020, 13:31
1031

Гаджети впливають на дитяче здоров'я: на зір та на психіку.

Про це говоритимемо із рівненським лікарем-педіатром Олександром Дейнеко та його дружиною Іриною Дейнеко.

Малюки ще розмовляти не навчились, а вже активно юзають ґаджети. Самі вмикають мультфільми, ігри, відео. А що я робив у їхньому віці? «Я їв пісок», – каже Олександр.

Чудово займає час, відволікає дитину, так можна випасти з життя не на одну годину, поки батьки займаються своїми справами. Якщо немає на кого залишити дитину, то вона залишається із телефоном. І ніхто не задумується про наслідки! Здоровий, психологічний та інтелектуальний розвиток.

Вплив ґаджетів на зір

До 6-7 років у дітей фізіологічна далекозорість. Зображення фокусується не на сітківці, а за нею, поки око не досягає розмірів дорослого. Що роблять діти? Вони тримають телефон на відстані 30-40 см від очей, і це в кращому випадку. Можете уявити як напружується зоровий апарат аби проаналізувати зображення та донести його до мозку. І це при тому, що кадри змінюють один одного зі швидкістю 24 за 1 секунду. 

Кришталик дорослого має пропускну здатність 10%, кришталик дитини в дошкільному віці - 75%. А тепер подумайте, як себе почуває ще несформована сітківка та зоровий нерв в таких умовах. Все це перенапруження відгукнеться з віком проблемами із зором.


 

Як впливає екран ґаджетів на нервову систему

Окрім очей перенапружується і нервова система (НС). Крім швидких змін зображення, дитині доводиться докладати сили аби зрозуміти, що відбувається на екрані. В реальному житті, дорослі підлаштовуються під швидкість сприйняття інформації малюком: щось сказати повільніше, щось швидше, щось пояснити, а десь взагалі перемикнути увагу. З ґаджетом так не можна. Це прямий шлях до перенапруження НС. Як результат – некерована поведінка, істерики, порушення сну, підвищена збудливість, головні болі і ще маса розладів, які можна уникнути, замінивши електронну няню на живе спілкування.

У віці до 2-3 років малюк інтенсивно пізнає світ, емоції, вивчає нові слова. Спілкування повинне бути двостороннім: малюк запитав – йому відповіли. З екраном ґаджета так не можна – одностороннє спілкування. Дитина не має можливості запитати: чому так? Не отримує обґрунтованої відповіді, емоційного відгуку, її ставить перед фактом. Не беручи участі у живій розмові дитина не вчиться правильно будувати речення, висловлювати свої думки та бажання. 

Тактильний фактор у спілкуванні

Не менш важливим є тактильний фактор у спілкуванні. З ґаджетом в руках, дитя не отримає батьківського тепла, ніжних обіймів, а це все невід'ємна частина розвитку. В результаті недоотриманої, звичайної живої, людської уваги, спостерігається затримка мови, психомоторного розвитку, нерідко діагностують дефіцит уваги, не здатність концентруватися. 

Жодне розвиваюча програма чи відео не замінить живого спілкування. Жодна розвиваюча гра не замінить того, що дитина могла би зробити власними руками: вирізати сніжинку з паперу, скласти піраміду, побудувати замок з піску, зробити аплікацію. Все це розвиває творчість, уяву, велику та дрібну моторику рук. А якщо в цьому процесі будуть залучені члени сім'ї. То це просто сенсорна бомба. Дитина задіяна, працює увага, моторика, живе спілкування, двостороння розмова, не перенапружується жоден аналізатор, а головне дитина відчуває, що її люблять.

Старайтесь не користуватись ґаджетами при дітях, вони це бачать, їм цікаво, хочуть копіювати дорослих. Хоча б до 3 років не давайте дітям телефон, в ідеалі до 6-7. Я розумію, що в сучасному світі це важко, бо на дитячий майданчик діти приходять з такими ґаджетами, яких немає і в дорослих. Хочете аби діти були такими, як однолітки, мали такі ж іграшки, але це просто злочин проти їхнього майбутнього. Знайдіть цікавий гурток, спортивну секцію аби тільки не ґаджет.

Читайте також: На підвищення зарплати медикам спецзаклади отримали понад 302 мільйони гривень

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024