Майже 400 медзакладів в Україні надають безкоштовну допомогу при пологах

23 Вересня 2020, 12:47
739

110 440 пацієнток отримали допомогу при пологах безоплатно за Програмою медичних гарантій у квітні-серпні.

Про це повідомляють на сторінці НСЗУ в мережі.

Всього НСЗУ законтрактувала 397 медзакладів на надання медичної допомоги при пологах, 70 з них – спеціалізовані пологові будинки та перинатальні центри. На сьогодні НСЗУ виплатила цим закладам 962 млн грн. за надання допомоги пацієнткам.

Медична допомога при пологах є пріоритетною послугою Програми медичних гарантій. Це означає, що ми приділяємо особливу увагу цьому виду послуг, зокрема, оплачуємо надання такої допомоги за підвищеним тарифом і висуваємо до медзакладів певні вимоги щодо наявності у них необхідного обладнання та команди спеціалістів, які здатні забезпечити пацієнткам цілодобову медичну допомогу.

В безоплатний пакет допомоги при пологах включено:

  • моніторинг стану вагітної, породіллі та новонародженого (у тому числі лабораторно-інструментальні обстеження, консультації лікарів інших спеціальностей у разі потреби);
  • медичну допомогу при фізіологічних пологах, що надається черговою акушерською бригадою;
  • медичну допомогу при ускладнених пологах та кесаревому розтині;
  • зниження больових відчуттів у жінки під час пологів, зокрема епідуральну анестезію
  • стабілізацію стану дитини після народження;
  • вакцинацію новонародженого згідно з Календарем профілактичних щеплень;
  • лікарські засоби з Нацпереліку та витратні матеріали, а також ті лікарські засоби, що закуповуються МОЗ в централізованому порядку;
  • харчування під час перебування у стаціонарі.

Щоб отримати допомогу при пологах, пацієнтці потрібно приїхати до обраного акушерського стаціонару, або викликати «швидку», яка її туди доставить. Пологи з черговою акушерською бригадою є для пацієнтки безоплатними. Якщо ж вона хоче народжувати у конкретного лікаря, то лише в такому випадку в закладі може бути встановлена додаткова офіційна оплата, яку пацієнтка має внести до каси.

Читайте також: Нацслужба здоров'я законтрактувала 192 медзаклади на надання допомоги при інсульті

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація. 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024