Як вберегтися від кліщів. ПОРАДИ

20 Вересня 2020, 13:25
785

Природні умови Волині є сприятливі для формування природно-осередкових інфекцій, особливо що передаються через укуси кліщів.

Для довідки: кліщовий енцефаліт — гостре інфекційне вірусне захворювання, яке вражає центральну нервову систему. Про це повідомляють у ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» та сайті МОЗ України.

Хвороба може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летального результату. Основним джерелом інфекції вважається іксодовий кліщ.

Слід нагадати, що випадки захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт в області також реєструються  на територіях Камінь-Каширського та Ківерцівського районів. Загалом на території області нараховується понад 40 ензоотичних територій з кліщового енцефаліту. Протягом останніх п’яти років в області зареєстровано 15 випадків кліщового вірусного енцефаліту (або майже 75% від усіх випадків по Україні). За останні 2 роки зареєстровано 7 випадків захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт.

Лікарями – епідеміологами та біологами лабораторії особливо  небезпечних інфекцій проводиться моніторинг за розповсюдженням кліщів та лабораторні дослідження по всій адміністративній території області.

Щорічно збирається та досліджується від 6 до 8 тисяч кліщів, з яких до 3% виявляється з позитивними знахідками.  Окрім цього, лабораторією щорічно досліджується до 300 кліщів знятих з людей. Збудник захворювання, зокрема бореліозу,  виявляються у  35 — 40%.

З початку 2020 року лабораторією досліджено 190 кліщів знятих з людей, у 73 виявлено борелії, що становить понад  38 %.

Тому, нагадуємо, що лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» здійснюється експрес — індикації борелій в кліщах, що присмокталися до тіла людини. Кліщі доставляються згідно направлення лікувального закладу, в посудинах з доступом повітря без надлишку вологи.

Приймання кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється в робочі дні за адресою:  Луцьк, проспект Волі, 55, контактний телефон 23-39-41, 23-39-60.

На основі вищевказаного,  прогноз щодо природно-осередкових інфекцій передбачається неблагоприємний. Тому, слід пам’ятати  —  плануючи відпочинок на природі, не варто забувати про  основні заходи профілактики укусів кліщів. У зоні ризику перебуває кожен, надто хто працює на ензоотичних територіях, відпочиває на природі, або займається заготівлею ягід чи грибів.  Тому, епідеміологи рекомендують: кожні 10 хвилин в лісі оглядати себе, особливо якщо ви пройшли через чагарники, кущі та обов’язково перевіряти відкриті ділянки тіла. А вдома після прогулянки –  провести само і взаємоогляд тіла та одягу. 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром