Поїдання плаценти: користь чи шкода

01 Вересня 2020, 15:44
4488

Чи повинні мами зберігати свою плаценту після народження немовля, щоби потім її з’їсти? Здоровий глузд одразу підказує просту та однозначну відповідь — ні. Але деякі мами це роблять, вважаючи поїдання плаценти панацеєю, яка зробить їхніх немовлят та їх самих здоровішими та щасливішими.

Допомогти розібратися у цій ситуації вирішила Уляна Супрун на своїй сторінці у мережі.

В жодному медичному протоколі ви не знайдете рекомендації їсти у будь-якому вигляді свою чи чужу плаценту (мовою медицини це називають “плацентофагія”) чи про всяк випадок закопувати її в землю біля свого будинку.

Жодне дослідження з методологією не виявило переваги чи значну користь для мам чи немовлят від такого додаткового “оздоровлення”.

Натомість поїдання плаценти найбільше пропагують блогери, які начебто на власному досвіді відчули переваги цього методу. Це здебільшого люди без медичної освіти, які наживаються на тому, що пропонують мамам альтернативні та “природні” методи піклування після народження дитини.

Як їдять плаценту і чому?

Тканину плаценти споживають у сирому вигляді, її варять, можуть робити з неї капсули чи додавати до смузі та інших напоїв. Найчастіше плаценту інкапсулюють — перед цим її висушують на пару і зневоднюють.

Її прийом начебто запобігає післяпологовій депресії, покращує настрій, додає сил та енергії породіллі, сприяє лактації, пришвидшує відновлення після пологів, лікує безсоння та інші порушення сну. Дослідження не підтверджують таких переваг, а ті дані, які наявні, неповні і не мають достатньо наукового обґрунтування.

Утім, є задокументовані негативні наслідки поїдання плаценти. Наприклад, CDC опублікували пересторогу щодо вживання плаценти через випадок, коли у немовля розвинулась смертельно небезпечна стрептококова інфекція групи В. Його мати вживала інкапсульовану плаценту, яка була заражена збудником цієї інфекції, годуючи немовля грудьми.

Стандартів для безпечної переробки плаценти не існує і, відповідно, температура нагрівання може бути недостатньою для знищення збудників інфекцій чи інших небезпечних речовин, які потім переходять від матері до дитини через годування грудьми. Їсти плаценту не рекомендовано й через те, що під час процесу інкапсуляції збудники інфекцій повністю можуть не зникнути. Це ставить під загрозу здоров’я і життя як мами, так і немовля.

Можлива небезпека також полягає у підвищенні ризику розвитку тромбоемболії під впливом високого рівня естрогенів, що потрапляють в організм матері з плаценти.

Плацента не є стерильною, а однією з її функцій є захист плоду від шкідливого впливу речовин в утробі. Як наслідок, у тканинах плаценти можуть накопичуватися токсичні речовини, приміром, селен, кадмій, ртуть чи свинець. На це впливає низка факторів, наприклад, куріння під час вагітності збільшує концентрацію кадмію у плацентарній тканині. Також бактерії чи віруси можуть потрапляти у плаценту внутрішньоутробно або може відбутись післяпологове зараження.

Ніяких наукових доказів бодай якоїсь клінічної користі для людини від планетофагії немає. Ні гормони, ні корисні речовини (як про це пишуть виробники інкапсульованої плаценти чи блогери) не зберігаються у плаценті після народження, тому плацента жодним чином не може впливати чи потенційно допомагати породіллі у післярпологовий період. 

Крім того, багато біологічно активних речовин втрачають свої властивості під час інкапсуляції. Одне з небагатьох досліджень, у якому вивчали склад інкапсульованої плаценти, визначили, що лише три із 17 гормонів залишились на достатньо високому рівні, аби мати якийсь фізіологічний вплив на організм. І два з них — естрадіол і прогестерон можуть насправді “приглушити” лактацію у породіллі.

Дійсно, деякі ссавці їдять плаценту після народження. Утім, ця функція працює виключно для того, аби вберегти новонароджених дитинчат від хижаків, чи через те, що самиці не мають, що їсти та не можуть полювати одразу. Тому пояснення, що це “природно, і так навіть роблять тварини” не є нормальним, і не може вважатися підставою для поїдання плаценти мамами.

Тож, якщо ви або хтось із ваших знайомих молодих мам проявляє інтерес до плацентофагії, пам’ятайте і розповідайте їм про ймовірні ризики поїдання своєї плаценти (а ще гірше чужої). Жоден лікар, який керується доказовою медициною, не порадить вам споживати плаценту. Навпаки — має переконувати мам цього не робити. Все, що потрібно молодими мамам і їхнім немовлятам, — повноцінне і якісне харчування. 

Читайте також: Масками дітей повинні забезпечувати батьки, – Ігор Поліщук

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром