Щороку у світі реєструють 1,6 мільйона летальних випадків від пневмококової інфекції

10 Серпня 2020, 15:57
1135

Пневмококова інфекція – це одна з основних причин смертності серед дітей до 5 років. Згідно з оцінками ВООЗ, щороку у світі реєструють 1,6 мільйона летальних випадків внаслідок пневмококових захворювань, близько 50% з них – серед дітей до 5 років.

У чому полягає небезпека, чи варто від неї вакцинуватися пояснюють на сторінці Волинського обласного центру громадського здоров'я

Вона  може стати причиною отиту, синуситу, які протікають менш важко, але трапляються частіше, так і важких інвазивних захворювань – менінгіт, септицемія, остеомієліт, пневмонія, які навіть при лікуванні можуть призвести до смерті.

Новонароджені та діти молодшого віку є основним резервуаром збудника пневмококової інфекції, серед них носоглоткове носійство коливається від 27% до 85%. Передається інфекція від людини до людини повітряно-крапельним шляхом.

Найбільш небезпечний пневмокок для дітей до 5 років, осіб, старших 65 років, людей, які мають супутні захворювання (бронхіальна астма, хронічні захворювання органів дихання, нирок, цукровий діабет тощо).

До 2020 року 195 країн використовували вакцинацію від пневмококової інфекції в Національній програмі імунізації. Вони засвідчили значне зниження кількості хворих з інвазивними формами захворювання (на 90-100%). Серед країн Європи тільки в Україні та Румунії вакцина від пневмококової інфекції не входить в календар профілактичних щеплень.

В Україні зареєстровано 2 вакцини проти пневмококової інфекції:

  • Синфлорикс – рекомендована для дітей від 6 тижнів до 5 років;
  • Превенар – рекомендована для дітей від 6 тижнів та всіх вікових груп, включаючи людей похилого віку.

Обидві вакцини є безпечними та ефективними, серотипи, що містять дані вакцини відповідальні за 70% інвазивних захворювань. Вакцина вводиться внутрішньом'язово в передньо-бокову поверхню стегна або в дельтоподібний м’яз (залежить від віку та розвитку м’язевої тканини). Її можна вводити одночасно з іншими вакцинами.

Вакцина має як безпосередній вплив на особу, яка вакцинувалася, захищаючи її від серотипів, які містяться у вакцині, та опосередкований вплив – при високому охопленні вакцинацією зменшується передача збудника серед людей, цим самим захищаючи осіб, що знаходяться в групі ризику.

Читайте також: Харчування: що їсти, щоб покращити роботу мозку

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024