Фейки руzні на крові

09 Листопада 2022, 12:00
Фейки руzні на крові 7415
Фейки руzні на крові

Мабуть, і тижня не минає, щоб російські пропагандисти не створили і поширили фейкові документи від імені українських відомств з метою дискредитації влади та просування власних наративів.

Ось приклади таких «шедеврів»:
 

Цього разу пропагандисти попрацювали якісніше – поширили фейковий документ від імені Міністерства охорони здоров’я України з грифом «таємно». І навіть створили легенду, як такий лист потрапив до російських телеграм-каналів. Мовляв, хакери зламали пошту прем’єр-міністра Дениса Шмигаля.

Цей лист, який ми детально розберемо нижче, насправді спрямований на дискредитацію української влади, на дискредитацію європейських країн, а також підтримує раніше вкинуті фейки та меседжі.

Гайда розбирати його детально.

По-перше, лист із помилками, що непрямо вказує, що це може бути підробкою (наплягаємо, неприпустимим є закупівля. і т.п.)

По-друге, лист, який нібито надіслали від імені Міністра на пошту Прем’єр-міністра, це не сканована копія, як мало би бути. Це просто текст, який зробили на бланку МОЗ. Документ не має вихідного номера, він не підписаний Міністром, що вказує на недолугу підробку. 

В Україні діють правила офіційного листування між держструктурами – обов’язкові номери вхідної та вихідної документації, а також підписи уповноважених осіб, а також тих, хто відповідає за виконання, чого немає у документі, який поширюють пропагандисти. Ще у листі є посилання на додатки, але немає інформації після листа про кількість додатків – наприклад, «2 додатки на 5 сторінках» – це один з обов’язкових елементів, який не вказали пропагандисти.

А що ж є?

Фейк 1. В Україну поставили кров від країн НАТО

«В Україну за 8 років війни НІКОЛИ не поставляли кров та компоненти крові з Європи та інших країн»,– пояснює Людмила Лінник, координаторка всеукраїнської платформи ДонорUA. Вона розповідає: за дві доби повномасштабного вторгнення українці повністю забезпечили резерв крові і закрили усі гострі потреби. На платформі ДонорUA зареєструвалося 35 тисяч добровольців, що дозволяє закрити усі потреби у крові та її компонентах для військових та цивільних. Від 24 лютого в Україні не було жодного разу дефіциту крові та її компонентів. Ці потреби закривалися і закриваються за допомогою волонтерів та регулярних донорів. Відповідно немає потреби доставляти кров з-за кордону».

Людмила додає, що на початку повномасштабного вторгнення Україна отримала багато пропозицій допомоги компонентами крові від міжнародних організацій та волонтерів. Проте усі вони були відхилені як нерентабельні та недоцільні. Кров має малий термін придатності, тому вести кров з-за кордону абсурдно, коли можна її планово заготовляти в Україні. На початку повномасштабного вторгнення Україна отримала великий гуманітарний вантаж для потреб центрів крові: реактиви, холодильники та інші розхідні матеріали, завдяки яким в Україні є уся потрібна кров та компоненти і можливість їх заготовляти відповідно до потреб.

Фейк 2. Кров, яку завезли була інфікована (ми ж пам’ятаємо, що ніяку кров в Україну не завозили).

Людмила Лінник пояснює: 

«Служби крові європейських країн дуже давно використовують метод ПЛР-діагностику крові - це високочутливий метод, який показує інфекцію, коли ще навіть немає антитіл, коли людина ще не хвора, але вже є носієм вірусу і є заразною. Завдяки такому тестуванню в Європі дуже давно немає випадків інфікування ВІЛ чи гепатитами через кров».

В Україні донедавна фіксували випадки зараження, але жодного доведеного, що це трапилося саме через переливання крові. Наразі Україна забезпечена ПЛР-тестами для діагностики донорської крові.

Що ще не так у цьому листі?

1. Дискредитація влади – мовляв, влада не може забезпечити потреб крові в Україні. Насправді, жоден із центрів крові на підконтрольній Україні території не припинив своє існування з початку повномасштабного вторгнення. Більше того, в Україні налагодження система доставки крові до прифронтових лікарень та гарячих точок. З квітня по серпень ДонорUA транспортували 5 тонн крові на схід країни.

2. Дискредитація міжнародних партнерів – мовляв, вони поставляють заражену кров (далі цей меседж пропагандисти використовуватимуть для просування наративу, що українці - це розхідний матеріал Заходу).

3. Відсилка до Африканського континенту – мовляв не треба там закупляти кров. Фактично служить для нагнітання ситуації і грі на стереотипах про мешканців Африканських країн. Насправді, в в Африці жорсткий дефіцит крові постійно. Яку кров можна звідти привезти, якщо її там не вистачає навіть для задоволення власних потреб. Але хіба пропагандисти будуть цікавитися іншими державами? Головне - вкинути емоційну інформацію, щоб люди повірили у фейк.

4. Прохання про виділення коштів на лікування – задля того, щоб дотично підвести до наративу про корупцію українських чиновників. В деяких тг-каналах цей «лист» подали з меседжем, що поставили заражену кров, а чиновники продовжують красти.

Загалом це уже не перша спроба поширити фейки на тему крові та донорства в Україні. 

Читайте тут інструкцію щодо нейтралізації таких вкидів від ДонорUA https://cutt.ly/XN4UHAQ

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром