Львівські хірурги видалили пухлину з кістки шестирічного хлопчика

29 Березня 2024, 15:53
Львівські хірурги видалили пухлину з кістки шестирічного хлопчика 336
Львівські хірурги видалили пухлину з кістки шестирічного хлопчика

Пухлина, що розрослася у великій гомілковій кістці, завдавала дитині нестерпного болю та могла зупинити ріст ніжки.

Пацієнт – шестирічний Матвійко з Львівщини. Восени хлопчик грався на подвір’ї і вдарився правою ногою. Відтоді кінцівка почала боліти. Однак про це Матвійко зізнався батькам лише через кілька тижнів після удару, коли на гомілці вже з’явилася припухлість, повідомляють на фейсбук-сторінці Першого медичного об'єднання Львова

Батьки негайно звернулися до лікаря. На рентгенівському знімку неозброєним оком було видно, що у кістці відбулися зміни. Але тоді якогось гострого хірургічного захворювання медики не виявили.

З часом біль у ніжці посилився, а припухлість збільшилася і одного дня почервоніла. Тож батьки вирішили шукати порятунку вже в обласному центрі і повезли сина до Дитячої Лікарні Святого Миколая.

Спеціалісти провели КТ-діагностику і попередньо встановити діагноз: доброякісна пухлина кістки. Новоутвір виник на місці забою і ріс не назовні, а всередину кістки. На момент звернення до хірургів він сягав шести сантиметрів.

А біль, який відчував Матвійко, став уже нестерпним. Адже чимала пухлина перекривала кістковомозковий канал та посилила в ньому тиск. Хлопчику було важко ступати на ніжку. Ба більше – кінцівка навіть могла перестати рости, позаяк новоутвір розташувався близько до зони росту кістки. Єдиний спосіб цього не допустити та позбавити Матвійка болю – операція.

Хірургам Лікарні Святого Миколая вдалося повністю видалили пухлину. Однак, на її місці очікувано утворився дефект. Простіше кажучи - дірка, яку необхідно було закрити.

«Аби штучно з’єднати кістку, ми використали одинадцяте ребро хлопчика. Воно відноситься до плаваючих і має здатність відновлюватися самостійно. Тож ми запломбували дефект власною кістковою крихтою пацієнта. Таким чином, нам вдалося одномоментно і забрати пухлину, і усунути дефект, що виник внаслідок її видалення», - розповідає про хід операції медичний директор Дитячої Лікарні Святого Миколая, хірург Олександр Калінчук.

Втручання тривало близько двох годин і минуло успішно. Тепер хлопчик швидко відновлюється після операції та готується вже восени піти до першого класу.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024