Українці протягом року найчастіше скаржилися на відчуття тривоги та порушення сну

27 Березня 2024, 16:51
Українці протягом року найчастіше скаржилися на відчуття тривоги та порушення сну 279
Українці протягом року найчастіше скаржилися на відчуття тривоги та порушення сну

Протягом 2023 року близько 135 тисяч пацієнтів отримали допомогу за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Найбільше на порушення ментального здоров’я скаржилися жінки — понад 72 тисячі. Також внесені дані про звернення до лікарів «первинки» щодо скарг на ментальне здоровʼя більше ніж 18 тисячі дітей, повідомили у МОЗ. 

За даними ЕСОЗ, найчастіше у 2023 році пацієнти скаржилися щодо ментального здоровʼя на:

  •  відчуття тривоги/нервування/напруженості — 66 537 звернень;

  •  порушення сну — 42 830 звернень;

  •  психологічні симптоми/інші скарги — 27 358 звернень;

  •  пригнічений настрій — 10 932 звернення;

  •  дитяча поведінка|симптоми/скарги — 7 717 звернень;

  •  порушення памʼяті — 6 625 звернень;

  •  гостра реакція на стрес — 5 382 звернення;

  •  інші психологічні розлади — 4 923 звернення;

  •  поведінка роздратованість/злість — 4 674 звернення;

  •  старість, відчуття/поведінка старої людини — 2 676 звернень.

Щоб надавати послуги з охорони ментального здоровʼя, лікарі «первинки» проходять відповідне навчання. Для масштабування такої підготовки 29 грудня 2022 року на платформі Академії НСЗУ запустили онлайн-курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги з використанням керівництва mhGAP». З того часу його успішно пройшли понад 80 000 осіб, серед яких — майже 17 000 лікарів первинної медичної допомоги.

Цей курс дає неспеціалізованим зі психологічної допомоги кадрам (наприклад, сімейним лікарям, терапевтам та педіатрам) необхідні знання і навички для надання послуг з охорони ментального здоровʼя. З-поміж іншого програма курсу навчає, як надавати в межах компетенцій допомогу відповідно до конкретного стану пацієнта, зокрема користуючись здобутими навичками кейс-менеджменту. Тож підготовлений сімейний лікар, терапевт чи педіатр може надати пацієнту базові послуги, а за необхідності — скерувати до профільного спеціаліста.

Так, наприклад, протягом 2023 року після звернення до лікаря первинної меддопомоги (ПМД) пацієнти надалі отримали консультацію:

  • невролога/невролога дитячого/лікаря-психолога/психіатра/психотерапевта — 35 457 пацієнтів,
  • невролога/невролога дитячого — 22 470 пацієнтів, 
  • лікаря-психолога/психіатра/психотерапевта — 20 853 пацієнти.

Зазначимо, такі послуги є абсолютно безоплатними, адже надаються у межах Програми медичних гарантій. Нині понад 70 % комунальних закладів «первинки» мають підписаний контракт із НСЗУ на пакет «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». Загалом майже 1000 медзакладів за 4000 місцями по всій країні надають безоплатні послуги з охорони ментального здоровʼя в межах цього пакету. 

Знайти контакти найближчого до вас закладу ПМД можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ: Е-дані/Аналітичні панелі (дашборди)/Надавачі медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога» — https://cutt.ly/Qw1vxES8. Або ці дані допоможуть знайти оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Нагадаємо, інтеграція послуги з ментального здоров’я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров’я у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» — ініціативи першої леді Олени Зеленської. 

Інтеграція послуг з охорони психічного здоровʼя реалізується у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року. Стратегія безбар’єрності розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024