Туберкульоз на прифронтових територіях: «Лікарі без кордонів» виявили захворювання у 21 пацієнта на Херсонщині та Миколаївщині

25 Березня 2024, 10:54
Туберкульоз на прифронтових територіях: «Лікарі без кордонів» виявили захворювання у 21 пацієнта на Херсонщині та Миколаївщині 963
Туберкульоз на прифронтових територіях: «Лікарі без кордонів» виявили захворювання у 21 пацієнта на Херсонщині та Миколаївщині

Мобільні клініки «Лікарів без кордонів» надають первинну медичну допомогу пацієнтам на Херсонщині та Миколаївщині.

Про це Райн.Медицина повідомили у пресслужбі організації. 

З вересня 2023 року у цих регіонах під час консультацій лікарі також проводять обстеження на туберкульоз. За цей час опитали майже чотири тисячі пацієнтів, щоб виявити симптоми, які можуть свідчити про наявність інфекції. У 93 людей зібрали матеріал для подальшого дослідження в лабораторії, захворювання виявили у 21 пацієнта.

Зруйновані амбулаторії, відсутність медичних працівників та порушені транспортні зв’язки – у таких умовах живуть мешканці прифронтових сіл на півдні України. Щоб підтримати та розвантажити медичну систему, яка стикається з величезними викликами в умовах війни, «Лікарі без кордонів» працюють тут з мобільними клініками. Спеціалісти проводять медичні огляди, надають психологічні консультації. А з вересня 2023 року також займаються виявленням туберкульозу.

 

Відповідальний з питань туберкульозу фельдшер «Лікарів без кордонів» Олександр Вовкогон пояснює: спершу для пацієнтів проводять анкетування, потім за необхідності збирають матеріал для перевірки. Серед симптомів, які можуть стати підставою для такого обстеження – кашель з мокротинням, який триває більше двох тижнів, слабкість та підвищення температури. Для діагностики захворювання «Лікарі без кордонів» збирають у пацієнтів мокротиння для аналізу і відвозять до лабораторій регіону. Там проводять генно-молекулярний тест (GeneXpert MBT), який дає результат вже через дві години.

«Збір матеріалу відбувається безпосередньо на місці, ми розказуємо пацієнтам, як правильно це зробити, і відправляємо зразки за всіма правилами інфекційного контролю, – говорить Олександр Вовкогон. – Ми також зв’язуємося з сімейними лікарями, які територіально закріплені за цими селами, та беремо електронне направлення, щоб увесь цей процес відбувався згідно українського законодавства. При отриманні результатів передаємо усі дані та допомагаємо в обстеженні контактних пацієнтів».

 

За час існування проєкту «Лікарі без кордонів» провели скринінгове анкетування для майже чотирьох тисяч людей у Херсонській і Миколаївській областях. У 93 пацієнтів забрали мокротиння для лабораторного аналізу, захворювання виявили у 21 людини. 

«Люди пережили окупацію, сиділи у підвалах під час обстрілів, не мали продуктів харчування. Усе це ослаблює організм, робить його вразливішим до інфекційних хвороб, які слід тримати під контролем. І це треба робити зараз, а не після війни», – розповідає Олександр Вовкогон.

Рівень позитивних результатів виявлення туберкульозу, який спостерігають наші команди, дуже високий, говорить заступник головного координатора з надзвичайних ситуацій «Лікарі без кордонів» в Україні Андрій Славуцький.

 

«Такі показники свідчать про те, що туберкульоз виявили в багатьох випадках вже на пізніх стадіях. Тобто, можна припустити, що ще багато пацієнтів лишаються не діагностованими».

Андрій Славуцький пояснює: цей метод називають виявлення за зверненням або пасивним виявленням. Існує також активне виявлення туберкульозу за допомогою флюорографії, яке проводять для усіх мешканців. Ці два методи доповнюють одне одного та дозволяють не лише виявляти захворювання на ранніх етапах, але й з’ясувати, до яких антибіотиків чутливі мікобактерії туберкульозу, та призначити правильну схему лікування.

Наразі «Лікарі без кордонів» готують проєкт активного виявлення туберкульозу з використанням мобільного рентгену, який дозволить робити флюорографію для мешканців деокупованих громад Херсонщини. Даний проєкт здійснюється відповідно до звернення від Центру громадського здоров’я.

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024