Якій категорії людей потрібно буде проходити регулярний огляд у психіатра

21 Березня 2024, 09:07
Якій категорії людей потрібно буде проходити регулярний огляд у психіатра 4193
Якій категорії людей потрібно буде проходити регулярний огляд у психіатра

В Україні визначили перелік категорій людей, які для виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) будуть проходити обов'язковий періодичний психіатричний огляд.

Донині деякі категорії мали проходити його щороку, що ускладнювало виконання професійних обовʼязків та спричиняло порушення виробничого процесу, особливо під час війни. У новому наказі МОЗ переглянуло вимоги та визначило диференційований підхід щодо строків проходження періодичного психіатричного огляду осіб. Він залежить від виду діяльності працівника, повідомляє медичний портал «IT MED».

Як зазначає МОЗ, тепер психіатричні огляди можуть бути попередніми, періодичними та позачерговими, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин. 

Так один раз на рік огляди обов'язковими будуть – для працівників підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, які мають контакт з харчовими продуктами в процесі їхнього виробництва, зберігання і реалізації, а також для працівників фармацевтичних підприємств, аптечних закладів, в тому числi осіб, якi за своїми службовими обов'язками отримають (чи мають) доступ безпосередньо до наркотичних засобiв, психотропних речовин i прекурсорів. 

Раз на два роки – для працівників, зайнятих на підприємствах атомної енергетики та атомної промисловості, а також для членів екіпажів морських суден та суден внутрішнього плавання. 

Раз на три роки – для працівників, які для виконання своїх професійних завдань і обов’язків або діяльності повинні мати дозвіл на право придбання, зберігання, носіння, перевезення і використання зброї, зокрема мисливської, газової та травматичної, спеціальних засобів індивідуального захисту та активної оборони, боєприпасів, вибухових речовин і матеріалів. 

Раз на п’ять років – для медичних працівників закладів охорони здоров’я, а також для працівників закладів освіти, водіїв транспортних засобів, які виконують роботи з перевезення пасажирів та вантажів. 

Згідно із наказом, попередній психіатричний огляд будуть проходити особи перед обранням на посаду чи прийняттям її на роботу, чи службу або перед початком виконання окремих видiв дiяльностi (робiт, професiй, служби) з особливими вимогами до стану психiчного здоров'я. 

«У випадку виникнення психічного розладу в проміжок часу між оглядами проводиться позачерговий психіатричний огляд», – ідеться у наказі МОЗ. 

Його здійснюють на вимогу роботодавця чи пiдприємства, установи або органiзацiї, що уповноважило, найняло чи призначило особу на виконання нею окремих видiв дiяльностi. Але обов'язково за згодою самої особи. Також згідно зі змінами, передбаченими наказом, довідка про проходження попереднього, періодичного та позачергового психіатричних оглядів, у тому числі на предмет вживання психоактивних речовин, дійсна один рік з дати проведення огляду. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024