У Львові лікарі майже рік рятували тяжкохвору шестирічну дівчинку зі Закарпаття з лімфомою Беркітта

20 Березня 2024, 17:07
У Львові лікарі майже рік рятували тяжкохвору шестирічну дівчинку зі Закарпаття з лімфомою Беркітта 648
У Львові лікарі майже рік рятували тяжкохвору шестирічну дівчинку зі Закарпаття з лімфомою Беркітта

У Західному спеціалізованому дитячому медичному центрі вилікували 6-річну Даніелу із Закарпаття зі складним захворюванням – лімфомою Беркітта.

Їй провели сім хіміотерапій і трансплантацію кісткового мозку, повідомляють у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. 

«Дівчинка потрапила до нас у травні 2023 року у дуже тяжкому стані: з масивним новоутвором у животі, з пухлинними ураженнями кісткового мозку, органів грудної клітки, кісток щелепи тощо. Без перебільшення можу сказати, що з нею працювала уся команда центру», – розповіла Воробель.

Упродовж двох діб фахівцям вдалось встановити правильний діагноз та негайно розпочати лікування.

«Це надважливо, адже ми мали справу з дуже агресивним типом лімфоми, який швидко розповсюджується, гірше піддається лікуванню і має невеликий відсоток одужання загалом», – пояснює Воробель.

Перші п'ять місяців дитина разом з мамою постійно перебували у лікарні, пригадує лікарка. Дівчинка, попри свій вік, терпляче переносила всі етапи лікування. У цьому їй допомагала відповідальність мами та підтримка великої родини - вдома їх з нетерпінням чекали ще четверо братів і сестер, зазначила Воробель.

За її словами, шлях до одужання був складним і для медиків центру: працювали всі підрозділи лікарні, обговорювався хід лікування у широкому колі фахівців, застосовувалися різні підходи, проводилася перманентна діагностика та лабораторні дослідження.

«Упродовж перших двох місяців нам щодня доводилось виборювати життя дитини. Дівчинка потребувала постійної допомоги реаніматологів, трансфузіологів, кардіологів, хірургів, інших фахівців. Напевно, немає у лікарні спеціаліста, який би не долучився до порятунку Даніели. З труднощами та ускладненнями, які загрожували життю дівчинки, нам вдалось провести заплановані усі сім блоків хіміотерапії», – додала Воробель.

Після результатів ПЕТ-КТ по завершенню хіміотерапії вдалось трішки видихнути з полегшенням – хвороба відступила. Проте насторожував один із лімфовузлів, який міг загрожувати рецидивом. Після консультацій із закордонними онкогематологами у рамках проєкту #SAFERUkaine вирішили видалити його хірургічно.

Подальша біопсія підтвердила правильність рішення – у вузлі знайшли поодинокі тіні атипових клітин. У Клініці дитячої онкології та трансплантації кісткового мозку ЗУСДМЦ Даніелу підготували до пересадки стовбурових клітин. Після трансплантації мама і донька у стерильному боксі провели п'ять тижнів. І зараз повертаються додому.

Гематологиня зауважила, що успіху вдалось досягнути завдяки поєднанню кількох складових: досвіду медиків, мультидисциплінарному підходу та технологічним можливостям лікарні.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024