Все про щеплення БЦЖ: як захищає і чи можна робити дорослим

18 Березня 2024, 11:28
Все про щеплення БЦЖ: як захищає і чи можна робити дорослим 306
Все про щеплення БЦЖ: як захищає і чи можна робити дорослим

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує одну дозу БЦЖ усім немовлятам у країнах, де досі поширений туберкульоз, якою, на жаль, є і Україна.

Щеплення роблять новонародженим у пологовому в перші дні життя, роз'яснюють у Центрі громадського здоров'я. 

Чому це щеплення важливе для немовлят?

Туберкульоз у маленьких дітей вражає внутрішні органи, лімфатичну систему, кістки і навіть оболонки мозку. Імунна система дитини не в змозі впоратися із підступним збудником, і дитина може померти. Саме тому важлива вакцинація проти туберкульозу у ранньому віці — ефективний захист триває щонайменше п’ять років.

Вакцинація БЦЖ не може спричинити жодної хвороби, навіть якщо імунна система ніяк не зреагує, адже у бактерії БЦЖ відсутні гени, потрібні для атаки організму. Ці гени зникли тоді, коли Кальметт і Герен 250 разів «пересівали» культуру бактерії.

Якщо в пологовому не зробили щеплення, чи потрібно робити його пізніше?

Якщо дитину з якихось причин не вакцинували в пологовому, то необхідно зробити щеплення якнайшвидше. Зверніться до педіатра, щоб отримати направлення на вакцинацію.

Цікаві факти

Вакцину БЦЖ використовують для лікування від раку сечового міхура.

Тривають клінічні дослідження ефективності БЦЖ для лікування пацієнтів з діабетом 1 типу і профілактики хвороби Альцгеймера. Але про запровадження такого лікування говорити ще зарано.

Головне, що треба запам’ятати, — це ефективність, безпечність та безумовна необхідність вакцинації новонароджених проти туберкульозу. Вакцина БЦЖ добре захищає дітей від розсіяного туберкульозу і смерті внаслідок нього.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024