За рік у Любомльському ТМО виявили понад 20 хворих з туберкульозом

14 Березня 2024, 16:56
Лікарка-фтизіатриня Любомльського ТМО Людмила Панас 406
Лікарка-фтизіатриня Любомльського ТМО Людмила Панас

На Любомльщині протягом минулого року кількість виявлених нових хворих не збільшилася.

Про це розповіла Район.Медицина лікарка-фтизіатриня Людмила Панас

За словами лікарки, хворіють, як і минулі роки, переважно доросле населення працездатного віку. На щастя, протягом року туберкульоз у дітей не діагностували.

«За 2023 рік на туберкульоз захворіло 22 людей, з них 18 – чоловіків та 4 – жінок. Якщо брати у розрізі вікових категорій, то у віці 65+ захворіло четверо людей. Наймолодшому хворому – 18 років. Сьогодні завдяки державним програмам ми маємо сучасне обладнання для діагностики туберкульозу – для молекулярно-генетичного дослідження харкотиння (полімеразно-ланцюгова реакція, за допомогою якого виявляється не тільки цілісну паличку туберкульозу, а й елементи ДНК туберкульозної палички). Вже з початку 2024 року ми проводимо ці обстеження та зробили 21 такий аналіз. Також для діагностики туберкульозу користуємося рентгенівським апаратом, комп’ютерним томографом, які маємо у нашій лікарні», – каже лікарка.

Людмила Панас розповідає,  що пацієнти з діагнозом «туберкульоз» можуть лікуватись або стаціонарно в медичному закладі, або ж амбулаторно, тобто без госпіталізації, якщо це визначить лікар.

Запорукою раннього виявлення туберкульозу серед груп підвищеного ризику є систематичне скринінгове анкетування, рентгенівські та КТ-дослідження органів грудної клітки, а також у деяких випадках молекулярно-генетичне дослідження. Для останнього в пацієнта беруть мокротиння чи інші біологічні рідини. Такі методи не лише виявляють інфекцію, а й визначають чутливість бактерій до антибіотиків — це важливо для подальшого лікування.

Якщо аналізи підтверджують туберкульоз, лікар-фтизіатр призначить схему лікування та визначить потребу у стаціонарному лікуванні.

Стаціонарно пацієнт може лікуватися у регіональному фтизіопульмонологічному закладі. Переважна більшість випадків туберкульозу все ж не потребує тривалого стаціонарного лікування. Пацієнти починають лікуватися амбулаторно, тобто вдома, коли в їхньому мокротинні збудник туберкульозу не виявляється або після 2-3 тижнів ефективного лікування. Така людина більше не є заразною для навколишніх, хоча лікування ще триває.

Амбулаторне лікування від туберкульозу у більшості випадків веде лікар-фтизіатр, який супроводжує пацієнта протягом усього лікування: безоплатно видає необхідні препарати, які отримує від регіонального фтизіопульмонологічного закладу, призначає аналізи для відстеження успішності лікування і раннього виявлення можливих побічних реакцій на терапію та за потреби надає психосоціальну підтримку.

В Україні всі послуги з виявлення, діагностики та лікування від туберкульозу є безоплатними для пацієнтів. Запровадження нових підходів до лікування, безперервність і покращення доступу до лікування є частиною Державної стратегії розвитку системи протитуберкульозної медичної допомоги населенню.

Нагадаємо, за даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році кількість уперше зареєстрованих в Україні захворювань на туберкульоз (ТБ), включно з його рецидивами, становила 19 851 випадок, що на 7,3% більше аналогічного показника 2022 року. Також у у минулому році зареєстрували 639 випадків туберкульозу у дітей, що більше на 40,5% порівняно з показником 2022 року. Збільшення захворюваності на туберкульоз серед дітей у 2023 році тісно пов’язане з погіршенням епідемічної ситуації серед дорослих, зазначають у Центрі громадського здоров’я.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024