Скільки потрібно з'їсти солі для здоров'я

13 Березня 2024, 09:12
Скільки потрібно з'їсти солі для здоров'я 305
Скільки потрібно з'їсти солі для здоров'я

В будь-якій кризовій ситуації з поличок магазинів першою зникає сіль. Здається, що це продукт першої потреби, адже сіль може покращити будь-яку страву. 

Але це не лише підсилювач смаку, а й джерело натрію. І, хоча натрій важливий для організму та бере участь у багатьох фізіологічних процесах, його надлишок не менш шкідливий. У всесвітній тиждень, присвячений обізнаності про вплив солі на здоров'я, фахівці проєкту «Твоя сімейна лікарка» розповідають, що не так із сіллю.

Велика кількість солі провокує затримку рідини в організмі, в першу чергу — в стінках судин, та, як наслідок — підвищення артеріального тиску. Найбільше страждають судини головного мозку, серця (збільшується ризик інсульту або інфаркту), очей та нирок.

Добова норма солі для дорослої людини — п'ять грамів, тобто одна чайна ложка на день. За даними досліджень STEPS 2019, майже 90% українців та українок вживають 12,6 г солі на добу, а це у 2,5 раза більше за норму. Пам’ятаймо, що інсульти та інфаркти молодшають, як в Україні, так і по всьому світу. Тому контролювати сіль у раціоні потрібно всім, незалежно від віку та хронічних захворювань.

Навіть якщо ви не солите їжу, то споживаєте сіль, що є у багатьох продуктах — молоці, м’ясі, морепродуктах, навіть овочах і фруктах. Найбільше її у перероблених продуктах: консервах, твердих сирах, ковбасах, сосисках, шинці, соліннях, соусах, випічці, напівфабрикатах. Тому завжди перевіряйте склад продуктів, які купуєте.

Як зменшити кількість солі в раціоні:

  • Додавайте небагато, або повністю відмовтесь від додавання солі під час приготування їжі.

  • Якщо вам важко відмовитись від солі, додавайте її наприкінці готування, або до готової страви.

  • Відмовтесь від звички досолювати свіжі овочі, яйця та інші страви.

  • Взагалі приберіть сільницю з кухонного столу.

  • Зменште або відмовтесь від солоних закусок та снеків.

  • Перевіряйте етикетки продуктів, що купуєте, та обирайте ті, що містять менше солі.

  • Обмежте в раціоні технологічно оброблені м’ясні й рибні продукти, солоний сир, солені овочі та фастфуд.

  • Відмовтесь від майонезу, кетчупу, соєвого соусу, бульйонних кубиків та інших штучних підсилювачів смаку.

Перехід на меншу кількість солі в раціоні може бути справжнім викликом. Адже смаковим рецепторам потрібен час, щоб пристосуватися. Проте, серце та судини будуть вдячні вам за нову здорову звичку, а ви нарешті почнете відчувати справжній смак їжі. А щоб більше людей знали, як подбати про своє здоров’я, поширюйте цей допис у своїх соціальних мережах.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024