В Україні рівень вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку на 37% нижчий, ніж у країнах ЄС

08 Березня 2024, 13:31
В Україні рівень вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку на 37% нижчий, ніж у країнах ЄС 355
В Україні рівень вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку на 37% нижчий, ніж у країнах ЄС

В Україні на 16% зменшилася частка дітей, вакцинованих проти дифтерії, правця та кашлюку, а проти поліомієліту – на 22% у порівнянні з показниками до початку повномасштабної війни.

Рівень вакцинації проти дифтерії, правця та кашлюку в Україні 2023 року виявився на 37% нижчий, аніж в країнах ЄС. 

Про це йдеться у дослідженні добробуту дітей в Україні «Індекс майбутнього», результати якого презентували в Міністерстві охорони здоров’я для керівників департаментів охорони здоровʼя обласних військових адміністрацій та центрів контролю та профілактики хвороб. Дослідження проведено Київською школою економіки за ініціативи Фундації Олени Зеленської й за підтримки Дитячого фонду ООН (UNICEF) в Україні, повідомили у МОЗ. 

«Навіть в умовах повномасштабної війни країна забезпечена всіма вакцинами, що входять до Національного календаря профілактичних щеплень. Та попри це показники охоплення щепленнями дітей все ще далекі від рекомендованих ВООЗ. Це тривожний сигнал і привід дорослим ще раз замислитися над тим, що захист дітей – це наша спільна відповідальність. І захищати їх треба не лише від російських обстрілів, а й від невидимого ворога – небезпечних хвороб», – наголосив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я України. 

Також, згідно з дослідженням, 13% дітей у віці 14-17 років системно (щонайменше раз на тиждень) вживають алкоголь, а 16% – курять сигарети. Хлопці вдаються до такої ризикової поведінки частіше за дівчат. Крім того, 56% дітей хоча б раз вживали алкоголь, 53% – пробували курити, 3% – вживали наркотики. 

Семеро з десяти дітей відзначають, що мають фізичну активність, але тільки четверо почуваються сповненими енергією.

Розглянули в «Індексі майбутнього» і ментальне здоров’я. Так, 71% опитаних зазначили, що вважають себе щасливими. Найчастіше про це говорили діти зі Сходу України та міста Києва. Водночас 44% дітей в Україні мають ознаки потенційного посттравматичного стресового розладу (ПТСР). 

Дослідження проведене на основі даних із п’яти джерел: державних і відкритих джерел, кількісного опитування дітей, інтерв’ю з експертами та випускниками й випускницями закладів інституційного догляду.

Репрезентативне онлайн-опитування проводилося серед дітей віком 0-17 років по всій території України (крім тимчасово окупованих територій). Участь в опитуванні взяли 1313 респондентів. 

Результати дослідження допоможуть комплексно оцінити поточну ситуацію з усіма аспектами добробуту дітей в Україні. Це дасть можливість запроваджувати ефективні проєкти та програми, спрямовані на вирішення критичних для дітей проблем, які спричинені повномасштабною війною.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024