В Україні на 55% збільшилась кількість хворих на туберкульоз серед підлітків

07 Березня 2024, 10:46
Туберкульоз 1240
Туберкульоз

Доступ до медичної послуги з лікування та виявлення туберкульозу збережений на всій території України.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» розповіла голова Національної служби здоров’я Наталія Гусак. Також вона звернула увагу на ситуацію з захворюваністю на туберкульоз в Україні та які послуги з лікування гарантовані державою хворим на цю недугу, повідомили в НСЗУ.

«На жаль, широкомасштабна війна сприяє збільшенню випадків туберкульозу. У 2023 році майже на 7% зросла кількість нововиявлених пацієнтів з туберкульозом. Ми бачимо, що у 2023 також захворіли на туберкульоз 639 діток, а це зростання понад 3%. Показник захворюваності серед підлітків збільшився на 55,3% – 196 випадків у 2023 році. Збільшення захворюваності на туберкульоз серед дітей та підлітків тісно пов’язане з погіршенням епідемічної ситуації серед дорослих та умовами проживання і перебування», – зазначила Наталія Гусак.
Лікування пацієнтів хворих на туберкульоз безоплатне в рамках Програми медичних гарантій за двома пакетами медпослуг: «Діагностика та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, у стаціонарних та амбулаторних умовах» та «Супровід та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги».

На пакет послуг зі стаціонарного та амбулаторного лікування туберкульозу в 2024 році договори з НСЗУ уклали 21 заклад (по одному у кожній області). Послугу супроводу та лікування туберкульозу на первинному рівні надають 44 медзаклади, з них 11 – приватні.

«Доступ до медичної послуги з лікування та виявлення туберкульозу збережений на всій території України. Навіть на території активних бойових дій продовжують працювати фтизіопульмонологічні центри, які законтрактовані з НСЗУ», – наголосила голова НСЗУ Наталія Гусак.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024