Норвезькі лікарі врятували українському військовому руку і ногу після тяжкого поранення під Бахмутом

03 Березня 2024, 14:58
Андрій Мочалов 429
Андрій Мочалов

У Норвегії лікарі врятували від ампутації руку важкопораненому українському військовому.

Про порятунок військовослужбовця закордонними лікарями розповідають у Міністерстві охорони здоров'я України

Історію Андрія Мочалова – військового з батальйону «Айдар», можна описати двома словами: «Бахмутська м’ясорубка». В той час, коли ворог намагався прорватися в місто, Андрій з побратимами йшла на зустріч ворогу – штурмом. У відповідь, росіяни били усім, чим могли. На наших айдарівців прилетіла «ПКР» – ракета, яка вщент знищує танки.

Серед їхньої групи того дня, пригадує військовий, були не лише трьохсоті. Але з поранених – Андрій виявився найтяжчим: рвані рани по тілу, роздроблені кістки та втрата крові.

«У мене були відкриті переломи всіх кінцівок лівого боку. У мене не було частини кісток на нозі і на руці. Частини руки, ноги просто були порваними і звисали», – розповідає Андрій.

Через складність поранення, протягом двох місяців Андрія перевозили з лікарні в лікарню. Спершу в Костянтинівку, потім – в Дніпро, Кропивницький, Вінницю, Львів, Мукачево і знову Львів. В Україні бійцю пропонували лише один варіант лікування – ампутацію. Найбільше проблем було з лівою рукою. Нарощування м’язів, шкіри та імплантацію кістки могли зробити лише за кордоном.

Тож, військового подали на програму «МедЕвак», в межах якої європейські клініки беруть на лікування українців. Бійцю зголосились допомогти лікарі Норвегії. Там Андрію провели ряд складних процедур – нарощували м’які тканини (м’язи, шкіру), ставили пластини та пересаджували зі стегна кістку в руку. Після усіх зусиль, на жаль, спроба виявилась неуспішною, організм зреагував відторгненням на імплантацію.

Через вісім місяців – Андрію повторили все знову: почистили, поставили пластину та пересадили кістку в руку, але тепер з іншого стегна. Лише за другої спроби лікування виявилось успішним. Через рік і три місяці лікування в Норвегії Андрій цими днями на своїх двох та з врятованою рукою повертається додому. 

Історія Андрія – одна із сотень історій військових, які пройшли лікування після поранення за кордоном. Якщо ви чи ваші близькі військовослужбовці отримали бойову травму та потребуєте лікування за кордоном – ви можете подати заявку на сайті МОЗ.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024