У Любомльському ТМО проводять складні гінекологічні операції з видалення великих фіброматозних вузлів

26 Лютого 2024, 12:48
У Любомльському ТМО проводять складні гінекологічні операції з видалення великих фіброматозних вузлів 916
У Любомльському ТМО проводять складні гінекологічні операції з видалення великих фіброматозних вузлів

Гінекологи Любомльського ТМО проводять складні операції з видалення фіброматозних вузлів великих розмірів.

Про це Район.Медицина розповіла завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Любомльського ТМО Тетяна Франчук. 

Лікарка розповідає, що лапаротомія — це метод оперативного втручання, який застосовується для лікування гінекологічних захворювань у тих випадках, коли неможливо/ неефективно застосовувати консервативні методи лікування або лапароскопічну операцію. Іноді лапаротомія включає проведення екстирпації матки (видалення). Цей метод використовують у більш старших жінок, які вже виконали свою репродуктивну функцію та не планують більше народжувати дітей.

Одним із численних показань до лапаротомії є наявність доброякісних пухлин (новоутворень) матки та яйників, зокрема великих розмірів, а також злоякісних (онкологічних) пухлин тіла або шийки матки, великих міом або фіброзів із важкою симптоматикою.

«В останні періоди у нашому відділенні збільшилась кількість звернень пацієнток, яким діагностують доброякісні новоутворення матки та яйників. Особливо прикро те, що пухлини ці – великого розміру. Був випадок, коли видалили пухлину розміром з дитячу голову. Це вже запущені передракові стани, і тут без операції, а іноді – й екстирпації матки не обійтись», – розповідає завідувачка акушерсько-гінекологічного відділення Тетяна Франчук.

Екстирпація матки – це складна гінекологічна операція з видалення органу разом із шийкою, іноді з придатками.

Також лікарка-гінекологиня зазначає, що для проведення таких складних операцій у лікарні мають усе необхідне сучасне обладнання. Зокрема, застосовують при операціях медичний електрозварювальний апарат Патона, призначений для зварювання м’яких тканин та судин та зменшує крововтрати до мінімуму. Використовують при операціях і сучасне анестезіологічне забезпечення, а лікарі-гінекологи постійно підвищують свій кваліфікаційний рівень, відвідуючи різноманітні навчання.

Показання для лапаротомії:

  • патологічні ураження придатків;

  • спайкові процеси в малому тазі;

  • непрохідність маткових труб;

  • кісти;

  • міома матки;

  • видалення репродуктивних органів;

  • розрив яєчника або кісти;

  • позаматкова вагітність;

  • безпліддя;

  • аномалії будови репродуктивних органів;

  • діагностика з метою швидкого проведення оперативного втручання.

У Любомльському ТМО доступні гінекологічні операції різних видів. Для більш детальної консультації вертайтеся в акушерсько-гінекологічне відділення Любомльського ТМО.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024