Застудилися? «Ніяких противірусних»: шість фактів про ГРВІ

26 Лютого 2024, 11:08
Застудилися? «Ніяких противірусних»: шість фактів про ГРВІ 356
Застудилися? «Ніяких противірусних»: шість фактів про ГРВІ

Є теми, обговорювати які світ, здається, не втомиться ніколи: любов, дружба, чвари у фейсбуці… А от у кабінеті лікаря та в розмовах з пацієнтами — це однозначно ГРВІ.

Здавалося б, уже все сказано про сезонні застудні захворювання. Щороку з осені й до весни у ЗМІ та на сторінках лікарів з’являються оновлені матеріали з цієї теми. Проте навколо респіраторних захворювань продовжує існувати надзвичайно багато безглуздих, а то й шкідливих міфів. Спільно з сімейною лікаркою Дариною Дмитрієвською фахівці онлайн-платформи «Бережи себе» розповідають шість фактів про ГРВІ, які варто пам’ятати.

Зберігайте матеріал, щоб надсилати знайомим, які радитимуть лікуватися соком часнику в ніс чи пити антибіотики для профілактики.

Факт №1. Серед сприятливих умов для розмноження та передачі вірусів виділяють такі:

  •  Тісний і тривалий контакт із людиною, яка активно виділяє збудник із кашлем і чханням тощо. Зокрема, такі умови створюються в громадському транспорті, закритих приміщеннях зі скупченнями людей тощо.
  •  Невідповідний погоді одяг, коли відбувається переохолодження або ж стає гаряче, і спітніла людина роздягається, чим знову таки провокує охолодження тіла. Треба розуміти, що ГРВІ розвивається не від холоду, проте в незагартованих людей цей фактор сприяє розвитку інфекції.
  •  Недосип, тривалий стрес, незбалансоване харчування та деякі хронічні хвороби знижують загальну опірність організму проти вірусів.

Факт №2. Досі не існує специфічного лікування ГРВІ, і на це є кілька причин.

По-перше, вірусів, які викликають застудні симптоми, понад 200. І в лікарській практиці ми майже ніколи не визначаємо конкретно, який із них викликав нежить, біль у горлі, кашель чи лихоманку. Адже в цьому немає сенсу: для абсолютної більшості людей без серйозних порушень імунітету гострі респіраторні вірусні захворювання не несуть небезпеки. Симптоми переважно минають самі в середньому за тиждень. У рідкісних випадках вірус може спричинити ускладнення — у такому разі є ефективні протоколи лікування.

Факт №3. Щеплення від ГРВІ також не існує, адже стійкого та тривалого імунітету до кожного з цих понад дві сотні збудників просто не виникає.

Однак організм сам формує стійкість, і періодичні застуди — це цілком нормально. При цьому ви, перебуваючи в оточенні інших людей, щодня контактуєте з сотнями вірусів. Більшість таких контактів минають безслідно, адже ваш імунітет має багатоступеневу систему захисту. Але деякі збудники, особливо за наявності сприятливих умов, таки потрапляють в організм та викликають захворювання.

Факт №4. Не потрібно в намаганні полегшити нежить заливати й закрапувати в ніс різні непризначені для цього рідини, як-от сік часнику, буряка, грудне молоко тощо.

Такі речовини є прекрасним середовищем для розмноження бактерій, які вам лиш «подякують». І на додачу до вірусної інфекції, пацієнт/ка матиме бактеріальну.

Факт №5. ГРВІ нікуди не «опускається».

Річ у тім, що в кожному тілі в нормі існує безліч різних бактерій, частина з яких є умовно патогенною. Це значить, що за звичайних обставин їхня популяція невелика, і вони не спричиняють жодних проблем. Проте за умови створення сприятливих умов водночас зі зниженням опірних сил організму вони можуть почати розмножуватися — тоді виникає бактеріальне запалення у відповідному місці, наприклад, у дихальній системі.

Факт №6. Імуномодулятори/стимулятори не працюють — це фуфломіцини.

Так само як і «противірусні» для лікування ГРВІ. Це препарати без доведеної ефективності. Чому часом нам здається, що вони допомагають? По-перше, самонавіювання для деяких людей може створювати ілюзію покращення — при ГРВІ це навіть непогано, проте дуже небезпечно, якщо є інші, серйозніші хвороби. По-друге, застуда проходить сама за кілька днів. 

Якщо ви будете приймати «противірусне» і якщо не будете — покращення настане тоді, коли має настати, залежно від виду вірусу, стану вашого організму та інших факторів. Проте це станеться аж ніяк не під впливом препарату. 

То що ж дійсно варто робити при застуді?

Підтримувати свій організм та полегшувати симптоми. Зокрема, пити багато рідини, яка пришвидшує процеси відновлення та допомагає боротися з інтоксикацією. Також важливо багато відпочивати, спати, а ще, за можливості, гуляти на свіжому повітрі. Не поміж людей, де ви інфікуєте ще кількох, а в парку, лісі чи принаймні просто навколо будинку. 

Помірна фізична активність у межах, які в цей період будуть для вас комфортними, дуже корисна для боротьби з ГРВІ. До цих дій додайте симптоматичне лікування, за потреби (жарознижувальні засоби від лихоманки, сольовий спрей у ніс при нежиті, пастилки від болю в горлі). І цього буде достатньо, щоб ваш організм впорався з хворобою.

Читайте такожГострі респіраторні вірусні інфекції: що робити, якщо ви захворіли

У МОЗ розподілили серед областей 12 тисяч доз вакцини від грипу для безоплатних щеплень

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024