Послуги з охорони ментального здоровʼя можна отримати у майже тисячі медзакладах «первинки»

24 Лютого 2024, 09:10
Послуги з охорони ментального здоровʼя можна отримати у майже тисячу медзакладах «первинки» 1165
Послуги з охорони ментального здоровʼя можна отримати у майже тисячу медзакладах «первинки»

Нині 976 медзакладів первинної ланки меддопомоги та лікарі-ФОП підписали договір із НСЗУ на надання медичних послуг в межах пакета «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

 Це становить 40% від усіх медзакладів, які надають первинну меддопомогу за Програмою медичних гарантій, повідомляють у МОЗ. 

Завдяки цьому українці можуть отримувати безоплатні послуги з охорони ментального здоровʼя у 3 363 місцях по всій Україні – структурних підрозділах законтрактованих медзакладів. 

Читайте також: Коли варто звернутися по психологічну допомогу до лікаря: пояснення МОЗ

Щоб надавати пацієнтам кваліфіковану допомогу зі збереження ментального здоровʼя, лікарі первинної ланки – сімейні лікарі, терапевти та педіатри – проходять спеціальне навчання за сертифікованою програмою mhGAP. Вже понад 16 650 лікарів первинки отримали сертифікати про проходження онлайн-курсу «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP». Нині понад 8 400 з них вже надають безоплатні послуги з ментального здоровʼя українцям у законтрактованих НСЗУ медзакладах.

Читайте також: У МОЗ пояснили, з якими проблемами ментального здоров’я слід звертатися до сімейного лікаря

Переглянути кількість й адреси медзакладів та лікарів «первинки», які надають послуги за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги», можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ. У фільтрах ліворуч слід обрати вид допомоги «Первинна».

Зазначимо, що минулого року близько 175 тисяч українців звернулися з питань свого ментального здоровʼя саме до лікарів первинки. І це становить 36% від загальної кількості звернень з приводу проблем у сфері ментального здоровʼя. 

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024