Колишнього керівника лікарні на Волині засудили за 400 доларів хабаря

23 Лютого 2024, 15:52
Колишнього керівника лікарні на Волині засудили за 400 доларів хабаря 780
Колишнього керівника лікарні на Волині засудили за 400 доларів хабаря

Локачинський районний суд визнав винуватим у зловживанні службовим становищем та хабарництві колишнього головного лікаря Локачинської лікарні Олега Франчука. У 2021-му році його спіймали на «гарячому» під час отримання коштів від підприємця за користування приміщенням у закладі.

Про це йдеться у вироку Локачинського районного суду від 17 січня 2024 року, пише «Сила правди»

За даними слідства, наприкінці липня 2021 року до керівника Локачинської лікарні Олега Франчука звернувся чоловік та запитав про можливість орендувати в закладі складські приміщення під комерційні потреби. У цих приміщеннях він планував з товаришем зберігати побутову техніку, яку збирався продавати на місцевому ринку.  Під час зустрічі очільник лікарні пояснив, що є ряд складських приміщень. Однак питання потребує вивчення, адже комунальна установа не може віддавати майно в оренду без проведення відкритих торгів.

Читайте такожНа Волині суд оштрафував ковельську лікарку за шахрайство

Вже під час зустрічі у серпні Франчук сказав, що є можливість віддати без торгів гаражне приміщення лікарні. Зокрема, укласти щодо нього договір відповідального зберігання з оплатою 2500 гривень на місяць. Як стверджувало слідство, у вересні 2021-го посадовець попрохав за оформлення такого договору 400 доларів хабаря. 

200 доларів керівник лікарні нібито одержав 4 жовтня у своєму службовому кабінеті. Решту коштів він отримав наступного дня навпроти входу до Локачинської лікарні. Того ж дня головлікаря затримали, а наприкінці листопада 2021 року обвинувальний акт щодо нього скерували до суду. В суді прокуратура вимагала для Олега Франчука шість років тюрми з конфіскацією майна та посадовими обмеженнями на два роки.

У суді Олег Франчук свою вину не визнав. Він пояснив, що оскільки процедура укладення договору оренди займала б тривалий час, він запропонував укласти договір відповідального зберігання, аби приміщення не пустувало, та паралельно розпочати процедуру оформлення оренди. У вересні через додаток Viber він надіслав чоловікові проєкт договору, який запропонував підписати. 

4 жовтня вони зустрілись в приміщенні лікарні, де він передав йому підписаний та завірений договір, а чоловік під час прощання вклав йому у руку 200 доларів. Наступного для підприємець передав йому підписаний від себе примірник договору та ще 200 доларів. Після цього відбулось затримання.

Франчук стверджував, що коштів він не вимагав, а чоловік сам обіцяв йому віддячити. При цьому сказав, що отримані гроші збирався покласти на рахунок лікарні.

«Кошти, отримані від Іллі Петренка, після конвертації, планував внести і обов`язково вніс би на рахунок лікарні з метою їх використання на ремонт гаража. Кошти, які повинні були надійти на рахунок лікарні, теж планувалось використати на ті ж цілі, про що говорив при першій зустрічі з Іллею Петренком у присутності його товариша», –   сказав Франчук.

Водночас суд заслухав свідків та дослідив надані слідством докази. На аудізаписах було зафіксовано, як чоловік під час зустрічі 4 жовтня обіцяє «довезти решту коштів завтра», а лікар погоджується. Суму за оформлення договору зберігання Франчук запропонував сам. А його слова про те, що він не хотів брати кошти для себе, суд оцінив критично. Зокрема вказав, що підприємцю надавалися реквізити лікарні, на які він вніс 2500 гривень за договором зберігання, тоді як 400 доларів Франчук отримав сам і на рахунок лікарні їх не поклав. Разом з тим, довести вимагання цих коштів у суді не змогли. 

У підсумку вироком від 17 січня суд визнав Олега Франчука винним в отриманні неправомірної вигоди та призначив йому покарання у вигляді штрафу – 51 тисячі гривень. Окрім того, керівнику лікарні заборонили обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій в органах державної влади чи місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, установах, організаціях строком на 2 роки.

Варто додати, вирок щодо Франчука ще не набрав законної сили – лікар може його оскаржити в апеляційному суді впродовж 30 днів.

Згідно з декларацією Франчука за 2021 рік, з нерухомості він мав у власності лише земельну ділянку на 11 соток. Разом з дружиною Оленою користувався службовою квартирою у селищі Локачі площею 41,9 квадратів, а також орендував 0,5 га землі в селі Старий Порицьк Володимирського району. 

Його дружина Олена мала у власності Volkswagen Fox 2008 року випуску вартістю 54 тисячі гривень, а сам Франчук – SsangYong Korando 2014 року з офіційною вартістю 10 тисяч гривень.

У 2021 році Франчук отримав 177 тисяч гривень зарплати від Локачинської лікарні, мав 176,6 тисячі гривень від продажу рухомого майна, а також 128 гривень бонусів. Дружина декларувала заробіток від Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області у сумі 225,2 тисячі гривень, також 241 гривню банківських процентів та 52 гривні бонусів. Заощаджень вони не мали.

Нагадаємо, раніше «Сила правди» повідомляла, що у Вищому антикорупційному суді почали розглядати справу про хабарництво депутата Волиньради Валентина Кошельника.

Коментарі
23 Лютого 2024, 17:18
Передчуваю, скільки вже дадуть тим, хто вкрав у держави, вкрав у армії, вкрав гуманітарну на мільйони!!! Певно, по сто років, а позаяк людина не в змозі відбути весь строк такого покарання, то їй нічого не буде! Слава нашим справедливим правоохоронним і судовим органам. Люди, не крадіть дрібниць, крадіть мільярди !
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024