Коли жінці треба іти саме до онкогінеколога

08 Лютого 2024, 13:23
Коли жінці треба іти саме до онкогінеколога 1588
Коли жінці треба іти саме до онкогінеколога

Жінкам і дівчатам принаймні раз на рік обов’язково варто відвідувати гінеколога. Але є ситуації, коли варто іти саме до онкогінеколога. 

До онкогінеколога, безумовно, варто звертатись, якщо ваш лікар-гінеколог або інший спеціаліст діагностував передрак або рак на основі гістологічного дослідження (тобто біопсії). Онкогінекологиня обласного медичного центру онкології Волинської обласної клінічної лікарні Аліна Галайда на сторінці Фонду боротьби з раком розповіла більше про ситуації, при яких варто не зволікати й треба негайно звернутися за консультацією саме до онкогінеколога:

  • передракові і фонові захворювання (про них ми писали у попередніх дописах), особливо – дисплазії шийки матки;

  • якщо є підозра на рак / якщо жінці вперше встановили діагноз гінекологічного раку / якщо пацієнтка вже проходить лікування гінекологічного чи інших видів раку;

  • новоутворення яєчника (кіста з тканинним компонентом або патологічним кровотоком за даними УЗД, якщо підвищені онкомаркери);

  • рецидивуючі (повторні) гіперплазії або поліпи ендометрію, цервікального каналу;

  • вузли матки, що збільшуються в своїх розмірах;

  • болі внизу живота або в ділянці малого тазу, які не проходять на тлі лікування;

  • новоутворення зовнішніх статевих органів і піхви;

Наголошуємо: якщо пацієнтці встановили діагноз злоякісного процесу, то її подальшим дообстеженням, лікуванням і спостереженням має займатися виключно онкогінеколог.

Читайте також: Дев'ять історій українців, котрі приборкали рак: про виявлення хвороби, лікарів та жагу до життя попри все

До слова, в обласному медичному центрі онкології функціонує мультидисциплінарна онкологічна комісія, з якою узгоджується обрана онкогінекологом тактика лікування.

«Не зволікайте з візитом до фахівця і пам’ятайте: раннє виявлення рятує життя», – зазначає онкогнекологиня.

Інформаційна кампанія здійснюється в рамках проєкту «Я маю право на здоров’я: забезпечення прав жінок та дівчат на доступ до ефективних та якісних медичних послуг», що виконує благодійна організація «ФОНД БОРОТЬБИ З РАКОМ» за підтримки Український Жіночий Фонд / Ukrainian Women's Fund.

Читайте також: «Ти важлива»: на Волині втілюють інформаційний проєкт в боротьбі з раком шийки матки

Щороку на Закарпатті фіксують близько трьох тисяч нових випадків онкологічних захворювань

У Центрі громадського здоров'я розповіли, що необхідно знати про рак

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024