За рік онкоцентри отримали майже 100 найменувань препаратів для лікування раку на 2,5 мільярда гривень

04 Лютого 2024, 13:29
За рік онкоцентри отримали майже 100 найменувань препаратів для лікування раку на 2,5 мільярда гривень 335
За рік онкоцентри отримали майже 100 найменувань препаратів для лікування раку на 2,5 мільярда гривень

Україна купує ліки, медвироби та обладнання, що необхідні для діагностики та лікування онкохвороб, аби безоплатно забезпечувати ними пацієнтів.

Ці обов'язки покладено на Медзакупівлі України, які закуповують і постачають медичні товари в лікарні, де українці отримують їх безоплатно. Про які безоплатні ліки від онкохвороб йде мова – розповіли на сторінці Медзакупівель у фейсбуці

У 2023 році МЗУ придбали на замовлення Міністерства охорони здоров'я України майже 100 різних препаратів та медвиробів для лікування онкохвороб у дорослих на понад 2,1 мільярда гривень.

Також на 400 мільйонів гривень — препарати для лікування дітей, що стикнулися з онкохворобами.
Це хіміотерапевтичні ліки, радіофармпрепарати та препарати супроводу, що застосовуються для зменшення токсичності хімії.

Яке обладнання допомогає виявити/знищити рак

У минулому році МЗУ вперше придбали складне обладнання, що допомагає виявити та знищити ракові клітини. Мова про 15 лінійних прискорювачів для інноваційного лікування онкохвороб. Особливість цього обладнання в тому, що воно дозволяє впливати безпосередньо на ракові клітини, знищуючи їх або зупиняючи їх ріст із мінімальними наслідками для здорових клітин.
Також МЗУ придбали 28 потужних МРТ, які використовують для безоплатної діагностики складних діагнозів, як-от онкохвороб ще на ранній стадії. А це є запорукою для подальшого успішного лікування.

Цьогоріч у Медзакупівлях планують реалізувати нові масштабні проєкти, зокрема будівництво циклотронів для збагачення радіофармпрепаратів. Вони необхідні для ефективного діагностування онкохвороб та їх успішного лікування. 

Читайте також: Всесвітній день боротьби з раком: п'ять важливих фактів про онкологію та донорство крові

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024