На Рівенщині зросла захворюваність на кашлюк: за рік виявили 139 випадків

31 Січня 2024, 10:13
На Рівенщині зросла захворюваність на кашлюк: за рік виявили 139 випадків 1032
На Рівенщині зросла захворюваність на кашлюк: за рік виявили 139 випадків

Упродовж 2023 року на Рівненщині зареєстрували 139 випадків захворювання на кашлюк (у 2022 році – один випадок).

За даними Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб, показник захворюваності склав 12,1 випадок на 100 тисяч населення і є одним з найвищих в державі. Серед захворілих 134 дітей (96,4%). Найбільш вразливою віковою групою є діти від 1 до 4 років. Серед захворілих 79% не щеплені або не мають чергового щеплення проти кашлюку.

Кашлюк – це вкрай заразне захворювання дихальних шляхів, викликане бактерією. Кашлюк легко поширюється від людини до людини, головним чином повітряно-крапельним шляхом при кашлі чи чханні. Багато дітей, які заразилися кашлюком, страждають від нападів кашлю протягом 4-8 тижнів. Найбільш небезпечне це захворювання для немовлят.

Першими ознаками кашлюку є помірний жар, нежить, кашель, який, як правило, переходить у судомний кашель. У немовлят це може супроводжуватися періодами тимчасового припинення дихальних рухів (апное). Пневмонія є відносно поширеним ускладненням від кашлюку, рідше виникають конвульсії та ураження головного мозку (енцефалопатія).

Симптоми, зазвичай, з'являються через 7-10 днів після інфікування.

Запобігти кашлюку можна завдяки вакцинації. Відповідно до національного календаря щеплення для профілактики кашлюку необхідно зробити у віці 2, 4, 6 та у 18 місяців. Повністю вакцинована дитина повинна отримати чотири щеплення.

За 2023 рік в області вакцинацію проти кашлюка, отримали перші три щеплення, 78,4% дітей. Ревакцинацію у 18 місяців отримали 82,%.

«Якщо з якихось причин ваша дитина пропустила щеплення, слід надолужити його якомога швидше, адже в умовах надзвичайної ситуації не щеплена вчасно дитина має вищі ризики заразитися кашлюком та отримати серйозні наслідки для здоров’я», – зазначають рівненські фахівці. 

Читайте також: На Рівненщину надійде вакцина проти дифтерії, кашлюку та правця

Як розрізнити, що кашель є симптомом ГРВІ чи кашлюка

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024