У кабінет пацієнта можна буде зайти через «Дію» і не тільки, – Нацслужба здоров'я

21 Січня 2024, 12:11
У кабінет пацієнта можна буде зайти через «Дію» і не тільки, - Нацслужба здоров'я 3743
У кабінет пацієнта можна буде зайти через «Дію» і не тільки, - Нацслужба здоров'я

Доступ до кабінету пацієнта, який планується у 2024 році запустити в системі ЕСОЗ, буде забезпечуватися через кілька інтерфейсів, у тому числі і через «Дію».

Про це в коментарі «Укрінформу» розповів директор департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я Нацслужби здоров'я Дмитро Черниш.

«У централізованому кабінеті пацієнта ми будемо забезпечувати можливість демонстрації всіх даних, які містяться в центральній базі даних, через декілька інтерфейсів, зокрема, одним з них буде «Дія», іншими інтерфейсами будуть медичні інформаційні системи. НСЗУ буде визначати і затверджувати вимоги до їх підключення, будемо тестувати, навіть «Дію» будемо тестувати. І після цього будемо надавати технічні ключі для підключення до центральної бази даних. У пацієнта буде можливість обирати, яким інтерфейсом користуватися. Набір інформації в кабінеті пацієнта буде стандартним, доступ буде за кваліфікованим електронним підписом для того, щоб ми могли однозначно ідентифікувати, що це наш пацієнт. Спочатку в кабінеті пацієнта буде доступ до персональних даних, згодом до медичних і ми будемо вимагати кваліфікованого електронного підпису», – розповів Черниш.

На першому етапі, як зазначив Черниш, заплановано надати громадянам через кабінет пацієнта можливість реєстрації в ЕСОЗ, обрати сімейного лікаря, укласти декларацію, а також розірвати декларацію. Також пацієнти зможуть управляти своїми персональними даними, якщо змінилися документи, що посвідчують особу, змінився номер телефону тощо.

Згодом пацієнти отримають можливість доступу через кабінет пацієнта до своєї медичної інформації, такої як візити до лікаря, діагнози, вакцинація тощо.

За словами Черниша, для тих людей, які з різних причин не можуть, або не хочуть користуватися електронними сервісами, можливість ознайомитися зі своєю медичною інформацією залишається через сімейного лікаря. Також за медичною інформацією вони можуть звернутися безпосередньо до НСЗУ.

Окрім цього, як додав Черниш, в кабінеті пацієнта батьки чи законні представники дитини також зможуть мати доступ до спочатку персональних даних дитини, згодом і до медичної інформації дитини.

«На рівні системи реалізується зв’язок батьки/опікуни – діти, юридичною мовою – це законні представники. Якщо є зв’язок мати-дитина чи батько-дитина, батьки через свій кабінет пацієнта будуть бачити кабінет дитини. Цей зв’язок буде автоматично розірвано по досягненню дитиною повноліття», – розповів Черниш.

Також доступ до кабінету пацієнта через «Дію» матимуть і громадяни, які перебувають за межами України, але продовжують консультуватися зі своїми лікарями в України за допомогою телемедицини.

«Громадяни, які виїхали за кордон, так само підтримують звʼязок зі своїми лікарями. Лікарі їх консультують, всі взаємодії також згодом будуть відображатися. Громадяни через застосунок «Дія» зможуть мати доступ до своїх медичних даних», – сказав Черниш.

Як зазначив Черниш, зараз також триває робота над технічним забезпеченням можливості обміну медичною інформацією між Україною і різними країнами.

«У нас поки що немає інтеграції з іншими країнами. Але ми працюємо з Польщею, Естонією, Словаччиною над тим, як ми могли б обмінюватися медичною інформацією. Необхідно узгодити юридичні, технічні деталі, потрібно розуміти, що в різних країнах різне законодавство, різні вимоги до безпеки. Іноді наші вимоги до безпеки вищі. Згодом ми зможемо налагодити доступ наших лікарів до інформації тих систем, тому що наші громадяни також обслуговуються за кордоном, так і доступ іноземних лікарів до відповідної інформації. Це складне питання, але нам необхідно буде це робити. Ми інтегруємося в європейський простір і окрім економічного союзу, нам необхідно буде вирішувати і це питання», – сказав Черниш.

Нагадаємо, у 2024 році МОЗ планує втілити або розпочати 142 проєкти в сфері цифровізації системи охорони здоров’я. Серед них система управління запасами лікарських засобів та медичних виробів Е-Stock, електронна система для безперервного професійного розвитку лікарів, електронна система розподілу в інтернатуру, нові види медичних висновків, зокрема медвисновки, які потрібні для усиновлення дитини і медвисновки для водійського посвідчення, система верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням в Україні та впровадження міжнародного формату, який використовується для реєстрації ліків в Україні - eCTD та інше.

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у фейсбуці та стежте за телеграм-каналом «Район.Медицина», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024