В Україні від наслідків куріння у середньому помирає 130 тисяч людей щороку, – МОЗ

14 Січня 2024, 10:16
В Україні від наслідків куріння у середньому помирає 130 тисяч людей щороку, – МОЗ 3533
В Україні від наслідків куріння у середньому помирає 130 тисяч людей щороку, – МОЗ

В Україні від хвороб, спричинених тютюнокурінням, щороку помирає у середньому 130 тисяч громадян.

Про ці статистичні дані повідомили у Міністерстві охорони здоров'я. 

Тютюнокуріння підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда і приблизно в п'ять разів — раптової смерті, зазначають у Міністерстві.

Читайте також: В Україні набувають чинності нові норми маркування пачок цигарок

«Сигаретна упаковка — важливий канал комунікації зі споживачами тютюну. Через привабливий дизайн виробники намагаються залучити до лав курців нових споживачів, зокрема молодь та підлітків, які найбільше піддаються подібним маркетинговим маніпуляціям», – йдеться у повідомленні.

Водночас тютюнова упаковка є важливим джерелом інформування й про наслідки куріння: 93% теперішніх курців помічають медичні попередження на пачках сигарет, а 54% курців задумувались через них про припинення куріння. 

За словами Наталії Гриб, в. о. керівниці відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я, 27% населення України старше 18 років — теперішні курці. 

Читайте також: Українцям порадили три корисні ресурси, які допоможуть кинути курити

«Медичні попередження на упаковках мотивують кинути курити і зменшують привабливість тютюну для людей без сформованої залежності, особливо серед молоді. А QR-код, який веде на сервіс «Я кидаю курити», збільшить ефективність медичних попереджень і підвищить успішність спроб кинути курити. Людина, яка за день викурює пачку сигарет, побачить попередження про шкоду куріння кожного разу, коли бере пачку, —  це щонайменше 20 разів на день і сім тисяч разів на рік. Реалістичні зображення справжніх хвороб, спричинених курінням,  допоможуть усвідомити проблему, прийняти рішення кинути курити, а наявність сервісу, куди можна звернутися по допомогу, додасть мотивації для дій», — зазначила Наталія Гриб.

Набори комбінованого медичного попередження було сформовано МОЗ у партнерстві з громадськістю, не повʼязаною з тютюновою індустрією, з бібліотек зображень тих країн, де медичні попередження довели свою ефективність (Австралія, Таїланд, Канада, міжнародної неприбуткової організації CTFK та міжнародної неприбуткової організації Vital Strategies). 

Читайте також: Куріння вейпів збільшує ризик виникнення патології органів дихання, – експерт з громадського здоров'я

Попередження відповідають вимогам рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров’я з боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ) та базуються на висновках і рекомендаціях незалежних досліджень в країнах, де медичні попередження довели свою ефективність (ефективні медичні попередження — це ті, які спонукають курців кинути курити, а не некурців не починати курити — Ред.), і дослідженнях в Україні. 

Читайте наші найсвіжіші новини сайту Район.Медицина у телеграм-каналі.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024