Куріння вейпів збільшує ризик виникнення патології органів дихання, – експерт з громадського здоров'я

21 Серпня 2023, 17:13
Куріння вейпів збільшує ризик виникнення патології органів дихання 1428
Куріння вейпів збільшує ризик виникнення патології органів дихання

На превеликий жаль, більшість курців електронних цигарок переконані, що їхнє куріння є майже безпечним. Принаймні набагато менш шкідливим ніж традиційні цигарки... 

Все більше підстав вважати, що це не так, пояснює на своїй сторінці у фейсбуці консультант з громадського здоров'я проєкту «Спільні зі Світовим банком проєкти МОЗ України» Олег Швець. 

За словами експерта, тютюнові вироби для нагрівання зі смако-ароматичними добавками найбільш популярні серед підлітків та молоді. За статистикою, майже кожен п’ятий підліток (13-15 років) в Україні використовує електронні цигарки; серед 15-17 річних понад 50% мають досвід вейпінгу, а 7,5% пробували куріння із застосуванням систем для нагрівання тютюну.

Електронні цигарки містять ароматизатори та хімічні сполуки, які можуть спричинювати ураження органів дихання та порушення їхньої функції. Водночас виробники та багато користувачів електронних засобів куріння просувають твердження про їхню безпечність.

Згідно з новим дослідженням, підлітки, які користуються електронними цигарками (вейпами), вдвічі частіше повідомляють про проблеми з легенями, такі як хрипи, задишка або бронхіт, порівняно з тими, хто не користується цими пристроями.

Результати дослідження, проведеного командою науковців з Університету штату Огайо, Університету Південної Каліфорнії та Університету Північної Кароліни, у серпні були опубліковані в журналі Thorax. Раз на рік у 2014, 2015, 2017 та 2018 роках люди, які брали участь у дослідженні, заповнювали анкету, у якій питали про вживання електронних цигарок протягом останніх 30 днів, а також про появу чи наявність респіраторні симптоми. Анкету 2014 року заповнили майже 2100 учнів 11 та 12 класів, середній вік яких становив 17 років. Подальші опитувальники щороку заповнювали від 1600 до 1500 учасників дослідження.

В анкеті запитували про такі симптоми, як хрипи, ознаки бронхіту, задишка. Учасників просили повідомити, чи були хрипи або свист у грудях протягом попередніх 12 місяців, щоденний кашель протягом трьох місяців поспіль, або діагноз бронхіту протягом попередніх 12 місяців, або закладеність чи мокрота, не пов’язані із застудою. Задишка вважалася станом, якщо хтось казав, що відчуває утруднення дихання, коли поспішає рівною місцевістю або йде на невеликий пагорб.

Дослідники виявили, що симптоми були пов’язані з використанням електронних цигарок незалежно від того, чи повідомляли учасники дослідження додатково про вплив пасивного куріння чи вживання інших тютюнових виробів.

Вочевидь висновок можна зробити лише один – куріння не може бути безпечним, тому дітей та підлітків треба якомога надійно убезпечити від спокуси почати курити традиційні тютюнові вироби, засоби нагрівання тютюну і різноманітні вейпи. Дорослі повинні бути прикладом і полишити цю згубну звичку у минулому.

«Ми живемо у ХХІ сторіччі, прогрес науки і медичної практики у лікуванні захворювань та порятунку життя вражає. Але ще більш приголомшує безвідповідальне відношення курців до свого здоров’я. Вибір на користь куріння пояснити неможливо», – зазначає Олег Швець.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024