На Рівненщині за півтора місяця від переохолодження загинули дев'ятеро людей. ВІДЕО

11 Січня 2024, 14:12
На Рівненщині за півтора місяця від переохолодження загинули дев'ятеро людей 1247
На Рівненщині за півтора місяця від переохолодження загинули дев'ятеро людей

На Рівненщині збільшилася кількість людей, постраждалих від переохолодження. Зокрема, за майже півтора місяця від переохолодження загинули дев'ять людей. Загалом у період з 30 листопада 2023 року зареєстрували 23 випадки гіпотермії, повідомив заступник керівника обласного центру екстреної меддопомоги Олег Ушкевич.

Правила безпеки та обігріву у морози «Суспільному» пояснив один із розробників програми виживання в екстремальних умовах Олександр Денисюк.

Як вберегтися від холоду

Рівнянин Олександр Денисюк — один із розробників програми виживання в екстремальних умовах, яку створили в обласному центрі національно-патріотичного виховання. Під час морозів чоловік порадив одягатися у декілька шарів:

Читайте також: Як українцям знайти пункт незламності у своєму регіоні

«Перший — це термобілизна, другий — теплий фліс і третій шар — водонепроникна куртка. Або, якщо морози такі, як зараз, то поверх флісу йде ще пуховка. На руки одягаємо рукавички. Шапку вдягнути, яка максимально закриває вуха. Є дуже гарна штука — баф, яким ми прикриваємо собі лице так, щоб лишились тільки очі. Якщо є можливість, покриваємо обличчя кремом жирним, аби воно не промерзало. Є хімічна грілка, окремо для ніг, рук, є які одягаються всередину на одяг. П'ять-шість годин грілка тебе гріє»

Скільки людей постраждали від переохолодження

Працівники екстреної меддопомоги в області зафіксували 23 випадки переохолодження людей. Дев'ять з них — летальні, зазначив Олег Ушкевич:

Читайте також: Йде похолодання: як вберегтися від переохолодження під час морозів

«Чотири випадки сталися у 2023 році, до нового року, а п'ять випадків — впродовж січня 2024 року. Це люди молодого віку. Нібито один постраждалий був особою без постійного місця проживання, якого знайшли на вулиці біля гаражів у Рівному».

Унаслідок гіпотермії 22 людини госпіталізували, одній надали меддопомогу на місці.

Читайте також: Як зберегти фізичну активність взимку: п'ять порад

«Внаслідок дії низьких температур розвивається такий стан як гіпотермія — це зниження температури тіла нижче 35 градусів. При поступовому зниженні температури тіла відбувається пригнічення діяльності центральної нервової системи. При температурі нижче 30 градусів наступає втрата свідомості, мозкова кома, набряк головного мозку», — додав Олег Ушкевич.

З його слів, торішньої зими від переохолодження померло 15 людей, а 78 госпіталізували у медзаклади області.

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024