Послугу з ментального здоров'я можна отримати у сімейного лікаря

10 Січня 2024, 12:33
Послугу з ментального здоров'я можна отримати у сімейного лікаря 3620
Послугу з ментального здоров'я можна отримати у сімейного лікаря

Порушення сну. Немає апетиту. Тривога. Нав'язливі думки, що може статися щось погане. Хочеться закритися в мушлю, бо люди та спілкування вимотують. Переживання хоча б одного із цих станів упродовж останніх двох тижнів може бути сигналом SOS – необхідно попіклуватися про ментальне здоров'я. Куди йти? До того, кому довіряєш здоров'я фізичне – сімейного лікаря.

Сімейні лікарі, які пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP, можуть допомагати в питаннях, що стосуються ментального здоров'я, повідомляють на сайті НСЗУ.

Шанси, що саме ваш родинний фахівець може розпізнати, діагностувати та підставити плече, дуже високі – на сьогодні кожен третій сімейний лікар надає послугу з ментального здоров'я. У разі потреби відбувається перенаправлення до вузького спеціаліста – психолога, психотерапевта або психіатра.

«Звертатися по допомогу – не слабкість, не забаганка й не соромно, а відповідально. Психічне та фізичне здоров'я – однаково важливі компоненти загального здоров'я людини», – зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

«З початком повномасштабної війни допомога у сфері ментального здоров’я стала одним із пріоритетів Програми медичних гарантій.  Тому на первинному рівні впроваджено новий пакет з підтримки ментального здоров’я.  Таким чином ми наближаємо психологічну допомогу до людини. Якщо відчуваєте часті перепади настрою, постійно перебуваєте в пригніченому настрої чи будь-які зміни в ментальному – зверніться до сімейного лікаря», – зазначила Наталія Гусак, голова Національної служби здоров’я України.

Послуга є абсолютно безкоштовною, адже надається у межах Програми медичних гарантій. Наразі вже понад 1 600 закладів первинної медичної допомоги мають відповідний контракт із Національною службою здоровʼя України. Знайти їх контакти можна на інтерактивній мапі. Аналогічні дані допоможуть знайти оператори контакт-центру НСЗУ – для цього потрібно подзвонити за номером 16-77.

Інтеграція послуги з ментального здоров'я на «первинці» є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров'я у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» – ініціативи першої леді Олени Зеленської.

«Не треба пояснювати, що ментальне здоров’я наших людей – це і є та сама стійкість, українська стійкість, яка, з одного боку, стала легендою, а з іншого – її саму треба весь час підтримувати. Бо на ній все тримається», – наголошує перша леді.

Як показало дослідження «Українського інституту майбутнього», втома, тривога, проблеми зі сном – найпоширеніші стани для більшості українців. Психологічне виснаження є особливо характерним для жінок середнього віку (36-50 років).

Коли бувало в дитинстві ангіна і 38 на градуснику – хто всю ніч чергував біля ліжка? Мама. Тато травмувався робочим інструментом, коли ремонт у розпалі. Хто летить на допомогу? Мама. В кіно запросили не тебе, а твою подругу / друга? Хто надає «першу психологічну допомогу»? Мама.

Так склалося в українському суспільстві, що наші мами часто стають «лікарями» для всієї родини, звісно ж забуваючи при цьому про себе. Розкажіть своїй мамі про те, що ваш сімейний лікар може бути для неї підтримкою. Адже цілком можливо, що саме зараз ця підтримка їй дуже потрібна.

Сімейний лікар піклується про тих, хто піклується про всіх.

Інтеграція послуги з ментального здоров'я в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров'я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки ВООЗ, Уряду Канади, Міжнародного медичного корпусу.

Комунікаційна кампанія «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров'я реалізується за підтримки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024