На Рівненщині за рік шестеро людей інфікувались ехінококом від собак

09 Січня 2024, 11:13
На Рівненщині за рік шестеро людей інфікувались ехінококом від собак 1239
На Рівненщині за рік шестеро людей інфікувались ехінококом від собак

На території Рівненської області за останні п'ять років зареєстрували 14 випадків ехінококозу, серед захворілих осіб – одна дитина віком 16 років.

Минулого року зареєстрували шість випадків: м. Рівне – 2 та по одному – у Дубенському районі та Гощанській, Острозькій, Костопільській територіальних громадах, повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Ехінококоз – це небезпечне паразитарне захворювання, яке характеризується хронічним перебігом та розвитком специфічних кіст в печінці, легенях, головному мозку або інших внутрішніх органах людини.

Головним джерелом зараження є собаки, які з випорожненнями виділяють у зовнішнє середовище яйця ехінококу. Людина є випадковим проміжним господарем і не становить небезпеки для оточуючих, є так званим «біологічним тупиком».

Зараження ехінококозом може відбутись через брудні руки, після того, як погладили чи погрались з собакою, на шерсті якого є яйця гельмінта та при вживанні в їжу забруднених яйцями ехінококу немитих овочів, зелені, ягід, фруктів, води, або вживання зараженого м’яса.

Захворювання спочатку має загальні симптоми, а саме: слабкість і підвищена стомлюваність, зниження працездатності, періодичні головні болі, висипання на шкірі у вигляді дрібноточкових червоних плям, підвищення температури тіла, які мають тимчасовий характер. На пізніших термінах захворювання симптоми залежать від місця розташування кіст, їх кількості та розміру.

Лікування ехінококозу оперативне з наступним прийманням протипаразитарних препаратів.

З метою запобігання зараженню слід виконувати наступні поради:

  •  дотримуватись правил особистої гігієни шляхом ретельного миття рук після контакту з тваринами, не допуску їх до їжі та посуду людини;

  •  сирі овочі та ягоди слід обов’язково мити, а перед споживанням обдати їх окропом;

  •  обов’язково регулярно проводити дегельмінтизацію домашніх тварин.

Пам’ятайте, уникнути ехінококозу значно легше, ніж діагностувати його та лікувати, радять фахівці.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024