Які п'ять речей варто зробити у новому році для свого здоров'я

04 Січня 2024, 09:19
Які п'ять речей варто зробити у новому році для свого здоров'я 3908
Які п'ять речей варто зробити у новому році для свого здоров'я

На початку нового року у Нацслужбі здоров'я нагадали, які важливі речі варто виконати, якщо ви не встигли їх зробити минулого року.

Поради опублікували на сторінці «НСЗУ для пацієнта» у фейсбуці

Обрати сімейного лікаря

Найперше фахівці радять укласти декларацію з сімейним лікарем, педіатром чи терапевтом та записати контакти для зв’язку.

Обирати сімейного лікаря, терапевта або педіатра можна абсолютно вільно, без прив’язки до місця реєстрації чи фактичного проживання. Юридичним підтвердженням такого волевиявлення пацієнта є укладена декларація. За дітей до 14 років декларацію з лікарем підписує один із батьків. А якщо дитині вже виповнилося 14 років і вона отримала паспорт, то підписати декларацію з педіатром чи сімейним лікарем вона може самостійно.

Внутрішньо переміщені особи можуть звертатися до закладу надання первинної медичної допомоги за місцем свого перебування, навіть не маючи декларації з лікарем, який або яка там працює.

Якщо ви тільки вирішили обрати сімейного лікаря та укласти декларацію, обов’язково запишіть контакти для зв’язку. Зверніть увагу, це не має бути особистий номер лікаря.

Налагодити сон

Сон допомагає зберігати здоров’я, зокрема й психічне. Через війну та обстріли не завжди є можливість дотримуватися постійного графіку здорового сну, але варто намагатися це робити хоча б тоді, коли це можливо. Ось тут ми ділилися порадами, як налагодити сон під час війни http://surl.li/otrzz

Якщо відновити нормальний сон не вдається тривалий час, зверніться до свого сімейного лікаря. Лікар допоможе виявити причину безсоння та призначить необхідне лікування або направить до вузького фахівця. Також лікар може прописати відповідні медикаменти.

Якщо приймаєте ліки на постійній основі, дізнайтеся про можливості програми реімбурсації

Програма реімбурсації дозволяє дбати про власне здоров’я і не витрачати при цьому багато грошей. Адже «Доступні ліки», інсулін, тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові пацієнтам з цукровим діабетом І типу тощо можна отримати безоплатно або з невеликою доплатою, маючи е-рецепт.

Ось тут можна прочитати, як працює програма «Доступні ліки» та де подивитись список безоплатних ліків та медвиробів за програмою реімбурсації.

Оновіть домашню аптечку

Дуже важливо періодично робити ревізію своїх ліків в домашній аптечці. Перевірте термін придатності ліків, які залишилися. Подбайте про безпечну утилізацію протермінованих препаратів. Що має бути в базовій домашній аптечці, читайте тут.

Потурбуйтеся про своїх найстаріших рідних

Іноді у нас немає часу на самих себе, не кажучи про близьких. Особливо, якщо вони живуть окремо. Тож обов’язково знайдіть час, аби потурбуватися про своїх найстаріших рідних.

Спитайте, коли вони востаннє були в лікаря і з якими скаргами, які ліки приймають на постійній основі та чи мають ці ліки в достатній кількості. Поцікавтеся, чи не потрібна допомога із записом на прийом чи пошуком найближчої аптеки. Перевірте пам’ять телефону та наявність грошей на рахунку. Запишіть окремо всі важливі контакти, зокрема — альтернативний номер виклику бригади екстреної медичної допомоги.

Альтернативний номер телефону екстреної медичної допомоги можна дізнатися в місцевих органах влади — часто таку інформацію розміщують на сайтах територіальних громад.

Читайте також: У Нацслужбі здоров'я порадили п'ять речей, які необхідно зробити перед новим роком

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024