На Ужгородщині зафіксували сказ в домашніх тварин: як уберегтися людям

03 Січня 2024, 10:24
Сказ 687
Сказ

На Ужгородщині зафіксували чергові випадки сказу в домашніх тварин. 

Про це повідомив заступник голови Ужгородської ОДА Валерій Дупин.

«Відповідно звіту про дослідження патологічного (біологічного) матеріалу випробувального центру Закарпатської регіональної державної лабораторії ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області встановили діагноз сказ собаки у селах Сімерки, Перечинської громади та Костринська Розтока, Костринської ТГ,»  – написав Дупин на своїй сторінці в мережі Фейсбуці.

У зв’язку з цим провели позачергове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ужгородській районній державній адміністрації, на якому затвердили заходи з профілактики поширення та ліквідації сказу на території населених пунктів.

Валерій Дупин нагадав, що вакцинувати домашніх тварин можна у районних лікарнях ветеринарної медицини області. Антирабічна вакцина є в наявності у всіх спеціалізованих державних лікарнях, структурно підпорядкованих ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

Про те, що викликає сказ та як від нього уберегтися – розповіли фахівці Національного порталу з імунізації.

Що викликає сказ

Інфіковані тварини мають вірус у своїй слині. Зараження сказом відбувається при потраплянні на пошкоджену шкіру або слизові оболонки зараженої слини, спинномозкової рідини або частинок мозку хворої тварини. Вірус потрапляє в організм через пошкоджену шкіру чи слизові оболонки та проходить через нерви в мозок. Там він розмножується і викликає запалення та пошкодження.

Природними осередками сказу є дикі хижі тварини. В Україні це лисиці, вовки, єнотоподібні собаки.

Однак важливо розуміти, що на сказ можуть хворіти всі ссавці включно з домашніми собаками та котами, а також кіньми, козами, коровами, вівцями тощо.

Яка екстрена профілактика сказу? Що робити, якщо Вас вкусила чи ослинила невідома тварина?

Ефективного лікування хвороби не існує! Ось чому лікарі орієнтуються на профілактику і намагаються зупинити розвиток хвороби одразу після укусу/ослинення.

Кожен, кого вкусила або ослинила тварина, повинен негайно отримати медичну допомогу.

Лікарі якнайшвидше вводять вакцину проти сказу (Індираб, Верораб, Рабіпур чи Рабівакс -С; після вакцинації можна вживати алкоголь та жити зваичаним життям). Схема вакцинації: 0-3-7-14-28 днів (0 – введення першої дози). Протипоказів до екстреної вакцинації проти сказу нема! Вчасне введення вакцини надзвичайно важливе, адже лікування сказу не існує. В окремих випадках окрім вакцини вводиться також антирабічний імуноглобулін, що забезпечує захист відразу, до того, як запрацює вакцина.

Як запобігти сказу

  • Вакцинуйте домашніх тварин

  • Повідомляйте місцеві органи контролю про бездомних тварин

  • Навчайте дітей не чіпати та не годувати бродячих кішок або собак

  • Навчайте дітей триматися подалі від диких тварин.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024