МОЗ і Світовий банк закупили для українських лікарень 14 ангіографів

01 Січня 2024, 16:41
МОЗ і Світовий банк закупили для українських лікарень 14 ангіографів 442
МОЗ і Світовий банк закупили для українських лікарень 14 ангіографів

Закупівля у 2023 році 14 сучасних ангіографів – один із проміжних результатів спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Про це повідомляють у МОЗ

«За останні вісім років співпраці Міністерства охорони здоров’я зі Світовим банком вдалося швидко та ефективно перелаштувати потреби медичної системи – спершу на виклики, повʼязані з пандемією COVID-19, зараз – адаптувати та впроваджувати нові проєкти в умовах повномасштабної війни. Зокрема, застосовано механізм розширеної підтримки, що дозволяє закуповувати таке критично необхідне лікарням дороговартісне обладнання, як ангіографи чи КТ, за прямими договорами зі світовими виробниками. Це пришвидшує терміни поставки та розширює доступ до медичних послуг для кожного українця», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Медобладнання розподілено між медзакладами у 10 областях України. У МОЗ зазначають, що у грудні 2023 року вже відбулося постачання чотирьох ангіографічних систем, обладнання доставлено на Одещину, Сумщину та Київщину.

Ще 10 систем надійдуть в Україну у січні-лютому 2024 року – для Дніпровщини, Львівщини, Полтавщини, Хмельниччини, Чернігівщини, Буковини та Тернопільщини.

Ангіограф – цифровий рентген апарат, завдяки якому лікарі можуть оперативно обстежувати патології судин різних органів і систем, визначати місця їхнього звуження, закупорки або ж розширення, наявність внутрішньої кровотечі та інші процеси і хвороби, які виявити та боротися з якими в інший спосіб не вдається. За допомогою іонізуючого (рентгенівського) випромінювання медики проводитимуть лікувальні маніпуляції у разі виявлення порушень кровообігу та інших патологій. 

Також зазначається, що керувати ангіографічними системами можна за допомогою сенсорного модуля з операційного столу.

Обстеження судин та оперативні втручання на такому обладнанні є ефективними завдяки якості зображення. Новітні технології дозволяють проводити сканування елементів малих судин з винятковою чіткістю. Водночас система також підтримує візуалізацію всього тіла пацієнта і забезпечує доступ до нього з усіх боків. 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024