Лежала знерухомленою серед пилу, скла та уламків: в Охматдиті врятували дівчинку з Херсонщини, постраждалу від обстрілів

30 Грудня 2023, 11:28
В Охматдиті врятували дівчинку з Херсонщини, постраждалу від обстрілів 1301
В Охматдиті врятували дівчинку з Херсонщини, постраждалу від обстрілів

Медики Охматдиту врятували дівчинку, яка постраждала внаслідок російської агресії на Херсонщину в жовтні цього року.

У цей час, коли хтось переймається святковими приготуваннями, дехто проходить важкі випробування через війну. В Охматдиті поділилися історією пацієнтки, яка постраждала внаслідок російської агресії в жовтні цього року.

Настя з Херсонщини готувала собі обід вдома, коли в сусідній будинок влучив російський снаряд. Батьки дівчинки в той момент поралися на городі, а коли повернулися після вибуху, – побачили знерухомлену доньку, яка лежала на підлозі серед пилу, скла та уламків.

«Коли ми зайшли до будинку, зрозуміли, що його майже немає. Ударною хвилею вибило вікна, розтрощило стіни, зруйнувало стелю. У шафах, холодильнику та інших меблях залишилися дірки. Настя лежала на підлозі і взагалі не могла рухатися. А в 30 сантиметрах від неї були шматки заліза – уламки ракети», – згадує Ольга, мама Насті.

Спочатку дівчинку забрали до лікарні в Херсон. Там їй надали медичну допомогу та частково стабілізували стан. Після чого перевели до столичного Охматдиту.

Настя отримала важку мінно-вибухову травму: важке відкрите проникаюче багатоуламкове черепно-мозкове поранення, багатоуламкове пошкодження плечової кістки та плечового сплетіння, ураження лівої яремної вени, пошкодження очного яблука, травматичний шок тощо.

«Дівчинка поступила до нашої лікарні у вкрай важкому стані, у комі ІІ ступеня з порушенням вітальних функцій, клінічними ознаками набряку мозку. Це потребувало ургентного оперативного втручання. У перші години, після дообстеження, провели операцію – декомпресивну трепанацію з видалення детриту мозку й уламків. Після цього дитина знаходилася у відділенні інтенсивної терапії», – розповідає лікар-нейрохірург Охматдиту Андрій Гаркуша.

Після того, як стан дитини покращився, спеціалісти провели повторну операцію. Виконали комбіновану пластику кісток склепіння черепа, пластику твердої мозкової оболонки.

Тим часом Настя пережила операцію на руці. Адже у дівчинки роздроблена кістка та пошкоджені гілки нервів. Ортопеди встановили їй спеціальну металоконструкцію, яка з‘єднує кісткові уламки та усуває рухливість. Тепер пацієнтка очікує на чергову операцію – необхідно перевести апарат зовнішньої фіксації на внутрішню.

Також у дитини було поранення яремної вени з формуванням великого тромбу, яке потребувало довготривалого консервативного лікування під контролем лікарів центру гемостазу. Зараз кровоплин по вені повністю відновлено.

«Після хірургічного втручання з нейрохірургічного відділення дівчинку перевели у відділення дитячої неврології для подальшого лікування: відновлення функції руки та зору. Оскільки у пацієнтки постраждали також і нерви, ми провели ряд обстежень, зокрема електроміографію. Це важливо для того, аби виявити всі порушення в роботі м‘язів та периферичних нервів», – говорить Галина Федушка, лікарка-неврологиня НДСЛ «Охматдит».

Також Настя займається з фізичними терапевтами. Однак на неї попереду ще чекає довгий шлях реабілітації, спостереження та відновлення.

«Попри пережите, Настя знайшла в собі сили подолати такі важкі випробування та навіть знову почала посміхатися. Пишаємося дівчинкою та бажаємо їй якнайшвидшого одужання та яскравого майбутнього у вільній Україні! Дякуємо всім спеціалістам Охматдиту та херсонським лікарям за те, що врятували життя дівчинці. Захоплюємося вашою відданістю та професіоналізмом», – йдеться у дописі. 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024