У Львові прооперували 3-річного хлопчика з Луцька з важкою формою ДЦП та вивихом стегна

16 Грудня 2023, 15:21
У Львові прооперували 3-річного хлопчика з Луцька з важкою формою ДЦП та вивихом стегна 705
У Львові прооперували 3-річного хлопчика з Луцька з важкою формою ДЦП та вивихом стегна

Команда ортопедів-травматологів Львівського клінічного Центру дитячої медицини, лікарні «Охматдит» успішно виконали 3-річному хлопчику з ДЦП складне втручання на кульшовому суглобі.

Історію порятунку хлопчика розповіли у Львівському Центрі дитячої медицини лікарні «Охматдит». 

Сім'я із міста Луцьк Волинської області. Богдану три рочки. У нього важка форма дитячого церебрального паралічу (ДЦП) із значною затримкою у розвитку. Окрім неврологічного дефіциту у дитини був діагностований вивих лівого стегна та підвивих справа.

«Діти з ДЦП як правило народжуються зі здоровими кульшовими суглобами, однак у процесі їх росту та розвитку, м’язевий дисбаланс (частіше спастичний синдром), за умови відсутності певних профілактичних заходів часто призводить до розвинення нестабільності кульшових суглобів, деформацій стоп і хребта та інших відхилень в опорно-руховій системі», – зазначив керівник клініки нейроортопедії, травматології та реабілітації, доктор медичних наук Олександр Корольков.

У Богдана внаслідок вираженої спастики ніжки тривалий час знаходилися в положенні «перехресту», що і призвело до поступового розвинення вивиху стегна. Це таке відхилення у будові суглоба, коли головки стегнової кістки повністю виходить із кульшової западини, тим самим призводячи до дислокації даної кістки із порушенням кровопостачання та руйнуванням хрящової та кісткової структури суглоба, обмеженням рухів, вторинним викривленням хребта та розвиненням больового синдрому. Іноді батьки не розуміють, чому дитина втрачає спокій, погано спить, плаче – адже така дитина часто не може говорити та висловити свою скаргу через затримку розвитку.

За умови правильного положення ніжок, постійного стрейчингу певних м’язів, вчасного ортезування та реабілітації від чотирьох годин на добу можна повністю попередити дані ускладнення, наголошують лікарі нашого Центру.

Після комплексного обстеження дитини, лікарняна команда нашої лікарні вирішила спершу виконати хірургічне втручання на одну, ліву ногу. Надалі на хлопчика чекає ще одна операція – на протилежному кульшовому суглобі.

«Ми виконали Богданчику деторсійно-варизуючу остеотомію стегнової кістки з фіксацією спеціальною титановою пластиною та остеотомію тазової кістки для формування «даху» суглобу для того, щоб в майбутньому не було повторного вивиху. Внаслідок таких втручань досягнута центрація голоски стегна у кульшовій западині. Для фіксації оперованої кінцівки в правильному положенні ми накладаємо гіпсову пов‘язку на 6 тижнів, а дана пластина залишається всередині на певний час до зрощення фрагментів стегна», – додав хірург-травматолог Олег Токай.

Також лікарі провели введення під контролем УЗД препарату ботулотоксину в спазмовані м’язи спини, які провокували розвинення спастичного сколіозу в даної дитини. Під час післяопераційного лікування кульшових суглобів у дитини розвинулась пневмонія. Тож малюка перевели до алерго-пульмонологічного відділення нашого Центру.

«Ми нормалізували його стан та показники аналізу крові, на УЗД вже усе добре. Лікування пройшло успішно», – розповіла завідувачка пульмонологічного відділення Вікторія Бергтравм.

«Це перша операція у Богданчика. Маю підкреслити дуже професійний підхід усіх лікарів, видно, що компетентні у таких справах і зробили безліч таких втручань. Це важкий випадок і добре, що вони беруться за такі втручання. В Луцьку не роблять таких операцій. Нам саме «Охматдит» порекомендували», – розповіла мама Богдана Неля.

Курс реабілітації Богданчик буде проходити у Клініці реабілітації дітей, яку відкрили в «Охматдиті» Центру дитячої медицини влітку цього року.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024