Живе без діалізу: як почувається дівчинка з Донеччини, якій у квітні пересадили нирку від донора з Нововолинська

16 Грудня 2023, 10:11
Живе без діалізу: як почувається дівчинка з Донеччини, якій у квітні пересадили нирку від донора з Нововолинська 541
Живе без діалізу: як почувається дівчинка з Донеччини, якій у квітні пересадили нирку від донора з Нововолинська

Влада народилася на Донеччині, ще у дитинстві дівчинці діагностували важку вроджену патологію сечового міхура, яка призвела до проблем із нирками.  У 2013 році стан дівчинки стрімко погіршився, у неї критично знизився рівень гемоглобіну. Тоді Владі вперше почали проводити гемодіаліз. 

Дівчинка провела у лікарні 10 років! Коли Росія розпочала війну на сході України, мама перевезла доньку до Харкова, де два роки дівчинку лікували в одній із місцевих лікарень. Потім майже 8 років Влада провела у стінах столичного Охматдиту, пише Міністерство охорони здоров'я. 

Процес лікування був складним. Владі довелося пройти через всі види замісної ниркової терапії та всі види формування судинних доступів.  Вона перенесла 15 операцій, зупинку серця, набряки легень, її неодноразово реанімували.

Читайте також: У Львові пересадили комплекс підшлункова-нирка

«Мені не можна було пити понад 100 мл води на день, бо мої нирки не працювали. Гемодіаліз проводили тричі на тиждень, кожна процедура по 4-6 години. Я навіть не уявляла, як це жити поза лікарнею і без гемодіалізу», — розповідає сама  Влада.

Єдиним порятунком для  дівчинки могла стати трансплантація. Цією весною стан дівчинки став настільки складним, що лікарський консиліум Охматдиту визначив для неї  перший статус екстреності. Це означало, що Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) мала надати їй перевагу під час визначення пари «донор-реципієнт».

І наприкінці квітня система таки знайшла для Влади спорідненого донора. Тоді на Волині медики констатували смерть мозку одному з пацієнтів, його родичі дали згоду на забір органів. І команда трансплантологів НДСЛ «Охматдит» успішно провела пересадку.

Читайте також: Як почувається чоловік, якому нещодавно пересадили легені від посмертного донора з Нововолинська

 

«Оперативне втручання ускладнювалося судинною патологією Влади. Усі судини дівчинки були ламкі, плюс тотальні тромбози магістральних судин. Проте медична команда змогла успішно пересадити нирку та виходити юну пацієнтку», — розповідає хірург-трансплантолог Охматдиту Олег Годік.

Через 10 років лікування Влада нарешті вийшла з лікарні. Процес її реабілітації ще триває, але дівчинка вже відчуває позитивні зміни. Вона більше не прив’язана до діалізу та може вільно планувати свій час: прогулюватись із мамою та вивчати різні пам’ятки столиці.

Наразі родина живе в орендованій квартирі та мріє повернутися у рідний деокупований український Донецьк.

За три роки, відколи в Україні активно розвивається трансплантація, медики провели понад 1000 органних пересадок.

Українське законодавство передбачає, що кожна людина за життя може визначитися щодо згоди чи незгоди на посмертне донорство. Як це зробити — за посиланням

Довідка: наразі, за даними Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, на життєдайну операцію очікують 2 794 реципієнти. За 12 місяців 2023 року проведено 507 трансплантацій. Для порівняння, в 2022 здійснено 384 пересадки анатомічних матеріалів.  

Всі операції з трансплантації — безоплатні для пацієнтів та фінансуються МОЗ в рамках пілотного проєкту. Втім, із січня 2024 пересадка органів оплачуватиметься Національною службою здоров’я в рамках Програми медичних гарантій

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024