Травматизм під час зими: що радить рівненський лікар. ВІДЕО

08 Грудня 2023, 11:34
Зимовий травматизм 693
Зимовий травматизм

У відділення травматології та вертебрології Рівненської обласної лікарні ім. Ю. Семенюка на початку грудня звернулися понад 30 людей із травмами різної тяжкості, які отримали через ожеледицю. За нормальних погодних умов, до травматолога за день звертаються близько десяти людей.

Про це «Суспільному» в етері Українського радіо Рівне розповів лікар ортопед-травматолог обласного центру ортопедії, травматології та вертебрології Юрій Шевчук. Він дав поради, що робити, якщо дійшло до падіння.

Скільки людей звернулася до лікарів із травмами

«Під час ожеледиці, з погіршенням погодних умов, приблизно 100 людей звернулися в відділення екстреної медичної допомоги з травмами. Ступінь важкості був різний — легкий і середній. Важких пацієнтів, переважно після ДТП, в цей період не було», — розповів лікар.

Травматолог зазначив, що упродовж минулих років, у центрі ортопедії прооперували понад три тисячі людей з різними ступенями тяжкості:

«Це не тільки травмовані пацієнти, а й з хронічними захворюваннями. Однак десь 50% з них — це травми, які люди отримують взимку і влітку», — додав Юрій Шевчук.

Які травми виникають найчастіше

Фахівець розповів, що найчастішими є травми в ділянці гомілковостопного суглоба — розтягнення, пошкодження зв'язкового апарату і переломи різного ступеня зі зміщенням.

«Також при таких травмах бувають пацієнти із пошкодженням променево-зап'ястного суглоба, розтягнення і пошкодження зв'язково-капсульного апарату, перелом. Частина людей іде додому, лікується консервативно», — зазначив лікар.

Травматолог зауважив, що пошкодження хребта або голови виникають переважно через падіння з висоти:

«Навіть буквально метра достатньо, щоб отримати травму хребта або перелом, забій ділянки хребта або волосяної частини голови з різними ранами, або закритою черепно-мозковою травмою. Найважчі травми — це високоенергетичні, тобто це повинна бути енергія або падіння з висоти, понад два метри, або якісь ДТП».

Юрій Шевчук зазначив, що при виникненні будь-яких травм краще одразу звернутися до лікарів. Якщо вчасно не виявити проблему, то надалі можуть виникнути хронічні болі, які турбуватимуть під час навантаження чи у спокої тривалий час.

Чим небезпечне падіння на сідниці

«Такі падіння — доволі болючі, тому що там багато нервових закінчень. Переважно це можуть бути тільки забої, але є й відсоток, що можуть бути переломи самого куприка. Треба зробити рентгенографію і діагностувати, чи є там перелом та на скільки виражене зміщення», — розповів чоловік.

Що робити, аби вберегтися від таких травмувань

Травматолог дав кілька порад, як запобігти травматичним падінням під час ожеледиці. Він зазначив, що потрібно:

  • одягатися по погоді, взуття має одну з ключових ролей в цьому;
  • за можливості, використовувати шипи;
  • використовувати взуття на каучуковій підошві чи з м'якої гуми, щоб воно краще мало щеплення зі слизькою поверхнею.

Побачили, що людина впала: як діяти

«До людини треба підійти, запитати як вона, подивитися, чи вона реагує, чи вона в свідомості, чи дихає. Запитати, чи вона може підвестися. Якщо їй щось болить, запитати де саме і наскільки сильно. Якщо вона без свідомості й видно якісь ознаки черепно-мозкової травми, тобто порушення мови або рефлексів, то обов'язково викликати швидку допомогу.

 

Знерухомити ту ділянку, якщо це кінцівки, постаратися, щоб людина не рухалась. Якщо людина в нетверезому стані, хоче встати, йти кудись, то все-таки краще переконатись, щоб людина полежала, приїхала швидка, допомога і її забрала. Бо може бути перелом в ділянці гомілковостопного суглоба, а пацієнт може встати, піти і це змістить перелом і зробить його з закритого відкритим», — підсумував Юрій Шевчук.

Читайте також: Що робити до приїзду медиків, коли після падіння запідозрили перелом

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024